Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Самоков искат да затворят пътя за Дупница на 9-и септември в знак на протест заради състоянието му

Протест срещу лошото състояние на пътищата в населените места


Трагичната катастрофа край Своге отприщи вълна от граждански протести. Хората от Самоков също подготвят мащабен протест заради две пътни отсечки, разказа за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Илиян Чалгънов от инициативния комитет на протестиращите.  Пътят Самоков-Дупница не е ремонтиран от близо 30 години, а Радуил-Боровец –от 20-ина години. Освен проблемите с настилката, те са застрашени и от опасните свлачища, обясни той.

„В момента нямаме никакви взаимоотношения с АПИ, тъй като нашите договорки и обещания бяха от страна на инженер Дончо Атанасов, който вече не е шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“. Все още нямаме среща с новия шеф, но се надяваме да имаме някакъв диалог, тъй като ще го поканим на протеста“.

Имало е обявени обществени поръчки за ремонт на двете отсечки, но те са били обжалвани през пролетта и процедурите са се отлагали цяло лято:

„Вече сме началото на есента и такива ремонти в района едва ли ще се случат, тъй като този високопланински район не позволява ремонти по време на есента“

„Всяко едно пътуване, особено по пътя Самоков- Дупница е риск, тъй като отсечката е  доста натоварена. Тежкотоварни камиони минават от магистрала "Тракия" към "Струма" – това е най-прекият път“, обясни Чалгънов.

Според протестиращите, създаването на нов мегаорган за безопасност по пътищата няма да промени ситуацията, а се прави, за да се свали общественото напрежение след трагедията край Своге.

На 9-и септември протестиращите се съберат в Самоков и ще направят шествие до село Клисура, което е по средата на пътя Самоков-Дупница. Именно там те ще опитат да затворят пътя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна