Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ячев: Има голяма вероятност регионалният министър Николай Нанков да запази поста си

След четири часа преговори: Управляващата коалиция е стабилна, възможно е редуциране на оставките

Явор Нотев: Очаквам по-малко от три оставки

| обновено на 04.09.18 в 09:53
Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Цветан Цветанов, Владислав Горанов и Валери Симеонов дадоха изявления късно вечерта в понеделник след извънредна среща в Министерски съвет за бъдещето на кабинета.
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция е стабилна и продължава напред - това е основният извод от продължилата четири часа среща на партиите в управлението, която завърши малко преди полунощ. На нея не са обсъждани промени в кабинета след оставката на трима министри - това ще стане идния понеделник на нова среща между лидерите на ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

След заседанието вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни, че коалицията е единна и продължава напред в името на държавността.

Цветан Цветанов подчерта, че коалиционното споразумение се спазва, а Волен Сидеров заяви, че е по-важно участниците в кабинета да си вземат поука, за да не се разпадне управлението, защото това ще доведе до хаос и щети за държавата, както и че цената за разногласията ще бъде платена отново от Патриотите.

„Действително плащаме цена. Всяка една реакция вътре в коалицията, независимо дали е голяма или малка, е нещо, което рефлектира сред обществото и върху имиджа на всяка една от политическите партии. Аз приемам реакцията на НФСБ като температурата при заболяване – тя е неприятна, но необходима, защото показва симптоми на това, че нещо не върви добре с организма и колкото по-бързо се вземат мерки, толкова по-бързо ще оздравяването“, коментира в „Преди всички“ депутатът от НФСБ Борис Ячев. Той подчерта още, че искането за промяна в работата и функционирането на парламентарната група на „Обединени патриоти“ остава, което обаче не означава оставка на Волен Сидеров.

Що се отнася до снощните разговори, то станаха ясни две важни неща, каза Ячев – първо - желанието на ГЕРБ партньорството да върви в посока връщане на диалога, второ – прекратяване на практиката да се разговаря през медиите.

Идния понеделник лидерите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще обсъдят евентуални промени в кабинета - това стана ясно още след коалиционния съвет. Миналия петък трима министри - на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи, подадоха оставки по искане на премиера заради тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Според Ячев след вчерашния съвет на управляващата коалиция е възможно редуциране на подадените и приетите оставки до следващия понеделник, но това зависи от решението на ГЕРБ. Има голяма вероятност регионалният министър Николай Нанков в крайна сметка да запази поста си, каза още той.

„Имам наблюдение, че сред голяма част от депутатите от ГЕРБ тези оставки не се приети еднозначно. Имаше заявено решение на депутатите от "Национален фронт за спасение на България", че ние няма да гласуваме за оставките на тримата министри. Колегите от ВМРО, също мисля, че заявиха, че ще се въздържат от оставката на регионалния министър Николай Нанков. Възможно е да има редуциране на подадените и приетите оставки до следващия понеделник“.

По-малко от три оставки очаква и заместник-председателят на парламента и депутат от "Атака" Явор Нотев.

„Очаквам по-малко от три оставки. Искането на оставки не е решението на ситуацията, която ги предизвика – тази трагедия в Своге. Някой казва, че това е бягство, че това отпушване на клапана, а аз като юрист смятам, че спокойствието и изчакването на едни конкретни резултати от започналите проучвания както по отношение на пътната обстановка, при която се е случила катастрофата, така и по отношение на строителството на пътя и неговото качество, наистина тези резултати трябва да бъдат изчакани с малко повече търпение, повече разум, за да имаме един по-истински резултат и в крайна сметка по-работещ в бъдеще.“

Според Явор Нотев и тримата министри трябва да останат на този етап, „защото оголването на цялата тази линия - на министерствата, които има отношение за сигурността на движението на пътя без приемственост и поемане на отговорност за това, което е правено до сега, е прибързан ход“.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Виолета Ашикова и интервюта на Лора Търколева с Борис Ячев и Явор Нотев.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени