Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващите избори за ЕП могат да сложат край на ЕС, смята вестник "Дейли експрес"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващите избори за Европейски парламент могат да сложат край на Европейския съюз, пише британският вестник „Дейли експрес“ -  издание, което е известно с антиевропейските си позиции.

Подкрепата за центристката партия на френския президент Еманюел Макрон е спаднала, а нейната преднина пред националистите на Марин льо Пен преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г. сега е само 3%, сочи проучване.

Предстоящите избори вече се очертават като ожесточена битка между центристки, проевропейски партии като партията на Макрон „Република, напред!“ и твърди лидери отдясно и крайнодясно като Национално обединение на Марин льо Пен, които обещаха да променят политическото статукво след десетилетие, помрачено от финансови и имиграционни кризи.

Анализът на националните проучвания, проведени от Ройтерс през юли, показа, че евроскептичните партии от дясната част на политическия спектър вероятно ще разширят парламентарната си подкрепа през май, като евентуално ще спечелят 15-20 процента от 705-те места в Европейския парламент.

Европейските избори са важни както като показател, така и като морален елемент за избирателите, защото могат да определят кой ще ръководи основните европейски институции, включително Европейската комисия, пише британското издание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени