Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СНС не даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Десислава Иванчева

| обновено на 07.09.18 в 14:12
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд (СНС) не даде ход днес на разпоредителното заседание по делото срещу бившия кмет на софийския район „Младост“ Десислава Иванчева. По него са обвиняеми още бившият заместник на Иванчева - Биляна Петрова, и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.

Процесът не можа да започне, тъй като Иванчева и Петрова, и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски поиска  промяна на мярката й за неотклонение задържане под стража.

Според съда всички страни са редовно призовани с изключение на подсъдимите и не е спазен седемдневният срок за дело след връчване на документите по него. Иванчева е получила обвинителния акт на 31 август, петък. Според съдия Иво Хинов въпросният 7-дневен срок изтича чак в края на днешния работен ден и уважи исканията на подсъдимите да им се даде възможност да се запознаят с материалите.

Разпоредителното заседание беше насрочено наново за друга дата -13 септември, четвъртък, в 13,30 часа.

Съдът даде ход на поисканото от адвоката на Десислава Иванчева - Марин Марковски, преразглеждане на мярката ѝ за неотклонение „задържане под стража“.

„Аз се надявах, че прокуратурата ще прояви кураж, смелост, бих казал и достойнство, да прекрати, но професионалният ми опитът показва, че това няма да го направи. Получихме обвинителния акт. Така че, докато моята клиентка невинна е в затвора, аз не съм доволен от развоя. Психиатрите казват, че тя е в ужасно състояние, което може да доведе до психологическа смърт“, каза той.

В съда присъства и свидетелят Александър Ваклин:

"Дюлгеров каза директно да поставя условията на Иванчева, но при срещите на моите колежки и нашия адвокат с Иванчева, тя надълго и нашироко беше обяснила, че не е доволна от нашата фирма, тъй като не сме дали, а, за да получим, трябва да дадем. Някой й беше казал ориентировъчни суми и беше пресметнала каква печалба сме имали от всеки един обект. Когато някой Ви направи точна сметка на Вашия бизнес и каже, че не е доволен, защото не сте дали, за да получите.... Аз разчитам на това, че прокуратурата има достатъчно доказателства затова, че искането е директно от Иванчева. Ще обърнете внимание, че досъдебното производство не е на базата на моя сигнал, а на база на сигнал много преди мен."

Пиарът на общината Петър Кърджилов беше категоричен: "Г-н Ваклин лъже за всичките твърдения, че от него са искани някакви суми пари за лично облагодетелстване. Това, което е искала г-жа Иванчева от него, каквото е искала от почти всеки един инвеститор, е да бъде социално отговорен и полезен за район "Младост". В случая те са имали среща още през февруари, когато г-н Ваклин е казал, че ще направи една детска площадка в района и именно това обаждане на 17 април, което г-жа Иванчева се обадила на сектерката Маргарита Стоянова, тогава Ваклин е бил в офиса в община "Младост" и е казал, че документите са готови и ще построи тази площадка".

Разискванията продължават.

Процесът стига до СНС по-малко от пет месеца след показните арести на Иванчева и Петрова по обвинение, че са поискали половин милион евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Държавното обвинение твърди, че Десислава Иванчева, с помощта на Биляна Петрова, и с посредничеството на Петко Дюлгеров изнудвала бизнесмена Александър Ваклин срещу пари да получи необходимото му разрешение за да строи в „Младост“.

Обвинителният акт описва как е бил договарян размерът на целия подкуп и предаването на първата вноска, колко да е комисионната на Дюлгеров, как да стане получаването и предаването на белязаните 70 000 евро, как са били задържани тримата и какво е било намерено при обиските, които специално за Иванчева и Петрова продължиха с часове на едно от най-натоварените столични централни кръстовища.

Обвинителният акт твърди, че кметицата на „Младост“ приела толкова лично случая на Ваклин, че си водела бял тефтер със суми и инициали.

По делото доминират записаните разговори между тримата подсъдими с изнудвания от тях бизнесмен. Според огласеното от Иванчева и Петрова в СРС-тата имало инициали, съвпадащи с имена на действащи политици.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени