Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди излязоха на протест в Сан Франциско срещу климатичните промени

| обновено на 09.09.18 в 19:26
Протест на "Грийнпийс" срещу Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди участваха в протест в Сан Франциско срещу климатичните промени, предаде Франс прес.

В акцията участваха протестиращи от целия щат Калифорния и други части на САЩ.

Демонстрациите изпращаха две послания: за ускоряване на прехода към възобновяема енергия вместо изкопаеми горива и за защита най-уязвимите от климатичните промени.

Много от лозунгите бяха политически и насочени конкретно срещу президента на Доналд Тръмп, който изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и опитва да премахне нормите за защита на околната среда от времето на предшественика си Барак Обама.

Движението, наречено „Да се надигнем за климата“, организира общо към хиляда акции в около сто страни, в момент, когато светът се подготвя за 24-ата световна конференция за климата.

Десетки хиляди участваха в протестите, организирани по цял свят от Банкок до Сан Франциско.

Кораб, теглещ иновативна система за почистване на пластмасови отпадъци в океаните, тръгна от Сан Франциско на пробен курс, преди да се отправи навътре в Тихия океан, предаде Франс прес. Този амбициозен проект, ръководен от холандската организация с нестопанска цел "Оушън клийн-ъп", си поставя за цел до пет години да изчисти половината от "Голямото тихоокеанско сметище". Това е зона с концентрация на отпадъци с два пъти по-голяма от Франция площ, намираща се между Калифорния и Хавай.
Корабът тегли дълга 600 метра гъвкава конструкция, чиято горна част плава по повърхността на водата, а долната достига на три метра дълбочина. Тя е предназначена да събира носещи се по водата парчета пластмаса, които след това да бъдат извозвани на сушата и рециклирани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна