Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд гледа поредното дело срещу кмета на Септември Марин Рачев

Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд ще се гледа поредното дело срещу кмета на Септември Марин Рачев. Той е обвинен в укриване на данъци в особено големи размери за периода преди да стане кмет.

Пред сградата на съда ще бъдат и представителите на инициативния комитет „Да спасим Община Септември“.

Според обвинителния акт за периода 2005/2006 г. Марин Рачев не е платил ДДС от продажбата на горива в размер на 115 000 лв., които с натрупаните лихви достигат 300 000 лв.

На днешното заседание ще бъде представена допълнителна счетоводна експертиза, която обхваща 10-годишен период от дейността на фирмите на Рачев.

"Много е важно да се знае, че данъците, за които е подсъдим кметът Рачев, са признати за дължими окончателно по съдебен ред от ВАС, но и до ден-днешен, не са платени на държавата. По настоящото наказателно дело се установява, дали тези данъци от над 300 000 лв. с лихвите са престъпно укривани. От представената по делото пред Окръжен съд - Пазарджик допълнителна счетоводна експертиза, става ясно, че вещите лица подкрепят изцяло изводите на данъчните при направената ревизия, която е потвърдена от ВАС като законосъобразна“, каза адв. Николай Баташки от инициативния комитет.

Съдебното заседание ще започне в 14.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна