Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Скандалите при Обединените патриоти и ГЕРБ не водят непременно до предсрочни избори

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"От началото на пролетта говореното за нови избори е много силно в България и то предимно се основаваше досега на скандалите при Обединените патриоти, които придобиха всекидневни измерения. Заедно с това са видими и сигналите за неразбирателство и в големия партньор. Безспорно има усещане и за управленска безпомощност и за политическа криза в България. Това не води непременно до избори". Това каза политологът Борис Попиванов в интервю за предаването „12+3“.

Според него премиерът Бойко Борисов ще се опита да завърши мандата на управлението си и няма да се стигне до предсрочни избори: „Борисов е човек, който обича да „играе“ в уговорени мачове и не съм сигурен, че неговото вътрешно чувство сочи, че този мач на едни предсрочни избори сега ще бъде в достатъчна степен отговорен за него. Нещо повече – до края на годината има редица събития, които са важни за него и за управляващата партия – приемането на бюджета във вида, в който те го искат, изразходването на излишъците в бюджета, които съзнателно се трупат в началото на годината, за да могат да бъдат ударно похарчени в края. Все въпроси, които изискват да има Народно събрание и то с това мнозинство и с това правителство поне до края на годината. Мисля, че интересът и на Борисов, и на ГЕРБ е да пазят това правителство и мнозинство, защото не са сигурни от резултатите, ако сега го жертват и рискуват“.

Борис Попиванов коментира и днешната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той определи посочените аргументи за превръщането на ЕС в единен субект на глобалната сцена като добри и смислени: „Речта на Жан-Клод Юнкер не беше с нищо особено толкова интересна, ако изключим един малък пасаж, в който споменаваше, че съществува известна необходимост в ЕС да се премине към разплащане във валути, различни от долара, когато става дума за външнотърговски отношения. Едно намерение, което би се вписало в един много по-широк международен контекст на търсене на нови системи на международна търговия, на нови кошници от валути, в които да се осъществяват тези процеси, които са една стъпка към изграждането на многополюсен свят, макар и объркано. Отделно въпросът дали ЕС в сегашния си вид като политическа инфраструктура и най-вече като лидерство, ще успее да отстои онова, за което Юнкер мечтае, а именно ЕС да бъде единен субект на глобалната сцена. Аргументите му са доста добри и смислени. Заедно с това противоречията са такива, че самият Юнкер знае, че всички решения ще бъдат отложени за след европейските избори, когато положението може да бъде по-тежко, отколкото в момента.

Според Попиванов доста дълбоко и принципно ще започнат да се компрометират традиционните политически и идеологически разделения в ЕС: „Защото, ако националистите заемат изключително голям дял от гласовете на тези избори, тогава може да се появи необходимост т.нар. "традиционни партийни фамилии" вече да продължат в една коалиция, което ще ги направи още по-неразличими за избирателя, което ще направи все по-видима перспективата за разпадане на този тип разделение“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна