Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди на митинг в Скопие „Заедно за европейска Македония“

Премиерът Зоран Заев, председателят на парламента Талат Джафери и външния министър Никола Димитров поведе демонстрацията в Скопие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две седмици преди референдума за евроатлантическия път на Македония и за договора за името с Гърция, хиляди македонци се включиха в шествие в Скопие, организирано от коалиция „Заедно за европейска Македония“ в подкрепа на идеята за членство в Европейския съюз.

Над 100 автобуса с привърженици на европейската идея от цялата страна пристигнаха в македонската столица.

Граждани, носещи плакати „Излез за европейска Македония“ и знамената на Македония и ЕС, тръгнаха на шествие от сградата на Червения кръст към централата на делегацията на ЕС в центъра на столицата.

Там реч произнесе премиерът на страната Зоран Заев, както и председателят на парламента Талат Джафери и други политици и публични личности.

След 27 години днес можем да изпълним мечтата и да осигурим европейско бъдеще за нашите деца, заяви Зоран Заев и допълни, че НАТО и ЕС са единственият път пред Скопие.

Утре на посещение в западната ни съседка пристига американският министър на отбраната Джеймс Матис.

Очаква се Матис да се срещне с премиера Зоран Заев и с министъра на отбраната Радмила Шекеринска, след което да има съвместна пресконференция.

Матис ще изрази подкрепата на САЩ за позитивен отговор на предстоящия на 30 септември референдум за новото име на страната.

Гражданите на Македония ще бъдат попитани дали одобряват влизане в ЕС и НАТО, посредством договора с Гърция за промяна на името на страната.

Очаква се Джеймс Матис да изрази и  опасения за възможна намеса на Москва на вота в Македония, посочва агенция МИА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна