Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито един от съдените за стачка миньори от "Бобов дол" не се яви в съда

Снимка: БГНЕС

Миньорите от "Бобов дол", които протестираха миналата година за неполучени заплати, не се явиха в Кюстендилския окръжен съд по делото, заведено срещу тях от работодателя им. Съдът насрочи следващото заседание за 16 октомври.

Защитата на обвинените в нарушаване на закона за уреждане на трудовите спорове миньори казаха, че срещу тях се оказва натиск от страна на работодателя им и вероятно отново са били на смяна, за да не дойдат на заседанието в съда. В залата се появиха юристи на мини "Открит въгледобив-Бобов дол", които отказаха да коментират по какви съображения поддържат иска си, че стачката и протестът на миньорите от 10 и 11 май миналата година са били незаконни. Протестът в мините стана спонтанно, след като в рудник "Христо Ботев" не бяха получили заплатите си и ваучерите за храна. Адвокатът на миньорите Ивона Павлова не се ангажира с прогнози колко ще продължи това дело:

"Те са си искали работната заплата, която и до ден-днешен не се дава така, както повелява техният колективен трудов договор. Винаги има забавяне".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна