Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Красимир Влахов ще бъде предложен от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за конституционен съдия

| обновено на 23.09.18 в 12:44
Цветан Цветанов
Снимка: БТА

Вече има проведени разговори в управляващата коалиция по бъдещата номинация за конституционен съдия и това ще бъде Красимир Влахов - доскоро заместник-председател на Върховния касационен съд. Това съобщи пред "Хоризонт" лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, номинацията ще бъде факт във вторник или в сряда след изслушвания в парламентарните групи на ГЕРБ и на "Обединените патриоти". "Ще номинираме и ще предложим една действително достойна професионална кандидатура от средите на съдебната система", подчерта Цветанов. Според него така ще отпаднат всякакви спекулации и внушения, тиражирани от месеци в публичното пространство.  

„Днес имаме коалиционно споразумение, управленска програма и се движим по стъпки, които могат да гарантират четиригодишния управленски мандат. Ако не изпаднем в тази политическа криза, към която се стремят опозицията и президентът на БСП Румен Радев, нещата биха изглеждали съвсем различно след две години“, коментира Цветан Цветанов, според когото "президентът на БСП Румен Радев" е доказал, че не може да бъде обединител на нацията, а може "само да противодейства и да противопоставя институциите една срещу друга".

Унгария трябва да бъде част от силна и обединена Европа - изолирането на държави може да доведе до тежка политическа криза

Относно темата за Унгария, евросанкциите за неспазването на върховенството на закона и българската позиция по този въпрос, Цветан Цветанов изтъкна: "За нас като държава е най-важно да бъдем критични действително там, където има констатиран дефицит, но Унгария да бъде част от силна и обединена Европа, защото няма как ние да говорим за интегритет и за обща  политика на ЕС, ако започнем да изолираме някоя от държавите, което би могло да създаде тежка политическа криза в Европа".

"Всичко това, което се случи с мигрантската вълна и с бежанския поток, който беше засилен през последните години - създадоха впечатления и усещане в хората, че всъщност Европа не може да реши проблема, когато е единна и започнаха да се появяват и националистически партии, които започнаха да фокусират вниманието си в националните си проблеми, но всъщност се дезинтегрираха от това, което всъщност е силата на Европа", изтъкна Цветанов.

МВР се стабилизира и Младен Маринов трябва да продължи започнатото

В момента системата на МВР се стабилизира и резултатите от реализираните в последната година и половина политики трябва да се надграждат, а новият вътрешен министър Младен Маринов "просто трябва да продължи започнатото", подчерта Цветанов. От 2017 година, от третия кабинет "Борисов" са назначени 1 700 нови полицейски служители, каза Цветан Цветанов. Резултатът според него е, че се дава възможност "да бъдат сформирани 630 мобилни екипа, които да посещават населените места, които действително са отдалечени, но са с малко жители като население, да може действително да се покрива целия периметър и да има полицейско присъствие, което дава по-голяма сигурност и спокойствие на хората".

ТОЛ системата ще осигури по-справедлив солидарен модел за поддържане на пътищата

В момента регионалното министерство разполага с бюджет около 300-320 милиона лева, а това е крайно недостатъчно, за да може действително да бъде рехабилитирана пътната инфраструктура, отбеляза Цветан Цветанов, анализирайки смяната на трима министри от кабинета, единият от които - на регионалното развитие и благоустройството: "В момента с ТОЛ системата постъпленията ще бъдат милиард, милиард и половина, което означава, че ще имаме един по-справедлив модел, да може действително тези, които амортизират повече пътната инфраструктура, да плащат по-високи такси, да може действително да имаме този солидарен модел, с който да изграждаме и да рехабилитираме пътната инфраструктура."
"За догодина предвиждаме увеличение на бюджетната сфера, което ще струва на бюджета един милиард и сто милиона лева. Тези пари обаче няма да увеличават дефицита. Те са на база добрите резултати, които имаме в икономиката и икономическият растеж в края на годината ще бъде четири процента", допълни Цветанов.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!