Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианското правителство прие нови мерки срещу миграцията

| обновено на 24.09.18 в 17:38
Матео Салвини - вътрешен министър и вицепремиер на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Италия прие силно критикуван законопроект за сигурността, което ще направи по-лесно гоненето на мигранти и лишаването им от италианско гражданство, предаде АФП.

Това е „стъпка напред, която прави Италия по-безопасно място“, написа във Фейсбук крайнодесният вътрешен министър Матео Салвини.

Той ще помогне Италия „да бъде по-силна в борбата срещу мафията и трафикантите (на хора), ще ограничи разходите от прекалената имиграция, ще позволи експулсиране на нарушители и фалшиви бежанци, ще лиши от гражданство терористите и ще даде на полицията по-големи правомощия“, добави той.

Парламентът има 60 дни за дебати, промени и гласуване на проекта, преди президентът Серджо Матарела евентуално да го подпише.

Салвини каза, че с новите мерки се определят правилата за обработка на молбите за убежище.

Хуманитарната закрила - вид статут по-нисък от убежището, се основава на италианското законодателство, вместо на международното, като ще се дава на базата на 6 критерия. Сред тях са спешна медицинска необходимост, или ако подалият молбата е жертва на природно бедствие, обясни Салвини

Той каза, че около 25% от подалите молби за убежище в Италия през последните години са получили хуманитарна закрила, който е временен статут.

Молбите на подалите искане за бежански статут ще бъдат замразявани, ако лицата бъдат сметнати за „социално опасни или осъдени на първа инстанция“ за престъпление, докато тече обжалването.

Те в бъдеще ще бъдат настанявани в по-големи центрове, като малолетните и получилите бежански статут ще бъдат пращани в различни части на страната с цел улесняване на интеграцията.

Отпада също така задължението да се осигурява подслон на крайно нуждаещите се, което улеснява прогонването на тези, който са се настанили незаконно. 

Новите мерки позволяват на местната полиция да използва електрошокови устройства и улеснява изгонването на незаконно настанилите се, като отпада задължението да намира временен подслон за най-уязвимите.

Проектът бе остро критикуван в последните седмици, включително от членове на Движението „5 звезди“, което управлява в коалиция с крайнодясната партия „Лигата“ на Салвини, който е и вицепремиер. Откакто през юни коалицията прие властта, Салвини предприе твърда политика спрямо имиграцията, като отказа кораби, превозващи мигранти да акостират в италианските пристанища.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!