Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Пиано екстраваганца“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Фестивалът започна още на 15 юни със спектакъла „Кабаре“, представен от Ина Кънчева – сопран, Людмил Ангелов – пиано и Ицко Финци – актьор. Събитието беше специално подготвено и посветено на българското европредседателство. Сега на 28 септември е първият от концертите от фестивалната програма. Те общо са девет – три във Военния клуб и шест в зала „България“. Има една традиционна джазова вечер – рецитал на Живко Петров. Ще се проведе за трети път „Ден на отворените врати за деца и възрастни“ на 30 септември 2018. Фестивалът ще завърши на 1 декември с камерния концерт на Александрина Пендачанска, Людмил Ангелов и музиканти от Софийската филхармония. Подробната програма на целия фестивал може да видите тук.
За първи път „Пиано екстраваганца“ създава програма „Приятелски принос“, насочена към личности, които искат да допринесат за развитието и представянето на музикалното наследство на най-универсалния музикален инструмент – пианото.
„Това е експеримент, но се надявам той да намери нужния отклик. Това, което ми дава известна увереност, че ще успеем, е кампанията, която направихме за събиране на средства за закупуване на роял, която направихме преди 4 години и която имаше успех“.
Фестивалът „Пиано екстраваганца“ се обединява с НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и НБУ и на 22 януари 2019 г. организират вечер в памет на Алексис Вайсенберг.
„Това е една първа крачка да върнем спомена за този изключителен български музикант, пианист и композитор. Малко хора знаят за това негово различно лице – на композитора. В този ден ще бъде показан документалният филм на БНТ и швейцарската телевизия „Аз обичам музиката“. Той отблизо е схванал същността на личността на Вайсенберг в целия й многостранен облик. Ще има негова музика. Наскоро излезе албум с негова музика, издаден от престижното издателство „Шот“ в Германия. Студенти от Музикалната академия от клавирната катедра и от НБУ ще научат някои от тези произведения на Алексис Вайсенберг, които ще бъдат изпълнени за първи път в България. За да присъства на събитието е поканена и една от дъщерите на Вайсенберг Мария Вайсенберг, за да разкаже интересни моменти от живота на твореца, които широката публика не знае“ – сподели Людмил Ангелов на пресконференцията.
В звуковите файлове може да чуете разказа на Людмил Ангелов за работата му с младите български пианисти и отговорността, която той поема за тяхното обучение и развитие.
Ще научите и за предстоящите концерти от личния му творчески сезон, както и за записите, които предстои да осъществи.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени