Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цензура срещу неудобни медии в Австрия

Херберт Кикл, министър на вътрешните работи на Австрия от квотата на крайнодясната "Партия на свободата".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов медиен скандал се развихри в Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС. Полицията да сведе до минимум информацията, която подава към неудобни за властта медии – това е заръчал вътрешният министър Херберт Кикл от крайнодясната „Партия на свободата“ чрез своя прессекретар.

„За съжаление, някои медии, като „Дер Щандард“, „Фалтер“, и „Курир“, представят едностранна и негативна информация за дейността на МВР. В тази връзка предлагам да ограничите достъпа до информация на тези медии до необходимия минимум.“ Тази препоръка е на прессекретаря на австрийския министър на вътрешните работи до служителите в министреството. Писмото разбуни духовете сред демократично настроените австрийци. "Министърът още не е разбрал, че е избран да служи на хората, а не на партията си. Нямам думи! Но всеки народ заслужава управляващите си – сами сме си ги избрали", коментира жител на Виена. А млада жена допълва: "Радвам се, че много бързо имаше реакция, но се опасявам, че всяко чудо ще е за три дни."

Главният редактор на опозиционното седмично списание „Фалтер“ Флориан Кленк, което е изрично споменато от прессекретаря като "некоректна и злонамерена медия" коментира: "Заръката на вътрешния министър показва, че критичните медии не са желани и не бива да се толерират. А онези медии, които са доброжелателни, ще бъдат глезени със захарчета, т.е. с ексклузивен достъп до информация."

Медийният скандал, развихрил се за часове в Австрия, не е първият за правителството на Себастиян Курц, в което участва крайнодясната „Партия на свободата“ на вътрешния министър. Кикл бе скастрен от канцлера, а след това последва и негова реакция в писмено обръщение, в което подчерта, че свободата на медиите е неизменна част от демократичното общество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна