Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън излага алтернативен план за Брекзит

Снимка: БГНЕС

Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова премиера Тереза Мей да се откаже от плана от Чекърс и да промени курса на преговорите за Брекзит. В статия в "Дейли телеграф" Джонсън излага алтернативен план. 
Преди започващата утре изключително важна конферениця на Консервативната партия в статия в "Дейли телеграф" Борис Джонсън напомня за себе си, като отхвърля критиките, че "брекзитиъри" като него, които са против предложенията на Тереза Мей, нямат алтернативен план за Брекзит. В типичен за него стил той пише, че най-голямата грешка на правителството е "ужасяващото и необяснимо забавяне в излагане на визията за Брекзит". Джонсън изтъква, че вече е широко прието, че сега Великобритания е в слаба позиция в преговорите за Брекзит заради подхода на премиера. 
Той излага алтернативен план, в който обаче признава, че може да е нужно удължаване на "преходиня период" след 2020 година. Смятайки, че трябва да се следва канадския модел, Джонсън нарича предлаганата от него сделка "Супер Канада". 
В статията Борис Джонсън не оспорва пряко лидерството на Тереза Мей, но тя поражда спекулации, че той ще предприеме някакви ходове преди приключването на преговорите за Брекзит. Мнозина очакват той да бъде "истинската звезда" на конференцията на торите преди заключителната реч на  Мей.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!