Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се избирателната комисия да обяви края на референдума в Македония

Последните данни за избирателната активност сочат, че тя е достигнала 30 процента.

Македонският премиер Зоран Заев беше сред първите гласували в Струмица.
Снимка: БГНЕС

В този час се очаква избирателната комисия да обяви края на референдума в Македония по въпроса за договора с Гърция за името на страната, така че да се открие пътят пред присъединяването й към НАТО и Европейския съюз. Последните данни за избирателната активност са от преди час и сочат, че тя е достигнала 30 процента.

Право на участие в референдума имат над 1 милион и 800 хиляди души, но за да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души.

Гласуването в Македония се очаква да приключи в 19.00 часа местно време. 

За масово участие призова сънародниците си премиерът на Македония Зоран Заев, след като гласува в Струмица. Той изрази очакване за висока активност при гласуването като доказателство, че сънародниците му подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО и че жителите на Македония ще вземат решението за бъдещето на страната си. Той изрази също така очакване резултатът да определи посоката, за бъдещите обсъждания на договора с Гърция, които са важно условие за решаване на спора за името, а и за предвижване напред на процеса на интеграция на Македония в ЕС. 

Президентът Георге Иванов вече заяви, че няма да гласува, тъй като смята договора с Гърция за вреден за националните интереси, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова за гласуване по съвест.

Референдумът се смята за тест за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната и за намирането на решение на спора за името Македония, който водят Атина и Скопие. Първа стъпка в тази посока се направи  през юни с подписването на договора между двете страни. С него те приемат, че името за вътрешна и външна употреба трябва да е Република Северна Македония, а официалният език - македонски.

Близо 200 души са изпратени в Македония като наблюдатели от името на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предава АФП. Те следят самия процес на упражняване правото на глас в западната ни съседка по време на днешния референдум.

Ръководителят на наблюдателната мисия на организацията Ян Петерсон уточни:

“Към момента имаме около стотина екипа, които следят днешния референдум. Те са разпръснати в цялата страна, за да ни докладват всичко, което им прави впечатление от началото на изборния ден или още преди секциите да отворят“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна