Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиодиспечер, извел успешно самолет по време на земетресението в Индонезия, беше обявен за герой

Жена беше спасена от рухнала хотелска сграда повече от 48 часа след силния трус

| обновено на 30.09.18 в 18:31
Разрушения на индонезийския остров Сулавеси след земетресението.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жена беше спасена от рухнала хотелска сграда повече от 48 часа след силното земетресение на индонезийския остров Сулавеси. Говорител на националната служба за реакция при бедствия заяви, че вероятно около 60 души все още са под развалините на хотела, който има седем етажа. 

Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че на спасителите им е трудно да откриват пострадали, защото има  недостиг на тежка техника, предаде Асошиейтед прес.

В петък вечерта земетресение с магнитуд 7,5 предизвика приливни вълни, високи до шест метра. До момента е потвърдена смъртта на 830 души, но властите се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне. Много хора са затрупани под рухналите сгради. 

По-рано беше съобщено, че авиодиспечер, извел успешно във въздуха самолет по време на земетресението в Индонезия, бе обявен за герой.

21-годишният Антониус Агунг бил на смяна в контролната кула на летището, когато остров Сулавеси бил разтърсен от първите трусове.

Младият мъж отказал да напусне поста си, докато пътническият самолет, който в момента насочвал по пистата, не излети. След това се наложило диспечерът да скочи от покрива на 4-етажната контролна кула. Заради травмите починал по-късно в болница.

От авиокомпанията „Ернав Индонезия” обявиха, че в знак на почит към героизма на младия мъж, той ще бъде повишен посмъртно в длъжност с два ранга.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна