Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански управляващ отново заплаши с излизане на страната от еврозоната

Еврото, италиянските облигаци и акции се намират под натиск от продажби

Италианските държавни облигации се намират под нов силен натиск от продажби, след като висш представител на крайнодясната партия "Лига", която е част от управляващата коалиция, заяви, че голямата част от проблемите на страната могат да бъдат разрешени, ако тя напусне еврото и се върне към своя собствена валута.

Италия ще се радва на по-благоприятни икономически условия извън еврозоната, заяви във вторник шефът на бюджетната и финансова комисия на Долната камара на парламента Клаудио Борджи, който е и висш представител на партията "Лига".

"Наистина съм убеден, че Италия ще реши повечето от проблемите си, ако има своя собствена валута", посочи Борджи в радиоинтервю, цитирано от Ройтерс.

Позоваването на Клаудио Борджи на възможността Италия да напусне еврозоната и еврото идва в момент на ескалация на напрежението между правителството в Рим и ЕС относно направените през миналата седмица предложения за италиански бюджетен дефицит в рамер на 2,4% от БВП за всяка една от следващите три години.

След изказването на Борджи доходността на 10-годишните дългосрочни италиански облигации се повиши с 11 базисни пункта към нов 4 и 1/2-годишен връх от 3,41%, надвишавайки предходните върхове, които бяха достигнати на 29-и май след брутални разпродажби на дълговите книжа като реакция на подобни тогавашни заплахи за напускане на еврозоната и за връщането на страната към собствена валута.

Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации пък се разширява във вторник с 296 пункта (лихвата по италианския дълг надвишава германската с цели 2,965%), което е само с 4 пункта под спреда, достигнат също на 29-и май.

Лихвата на 2-годишните италиански книжа нараства с 6 пункта към едномесечен връх от 1,45%, докато доходността на 5-годишните книжа – с 10 пункта към 4-месечен връх от 2,687%.

Според анализатори текущото напрежение около италианските бюджетни цели започна да напомня на дълговата криза в еврозоната между 2010-а и 2012 година, когато инвеститорите оценяваха като реална опасността от разпад на единния валутен блок.

Коментарите на Борджи допринесоха и за задълбочаване на низходящото движение на еврото спрямо останалите основи валути, до солидно понижение на акциите, търгувани на борсата в Милано и до напрежение на целия европейски фондов пазар.

Еврото се понижава към 5-седмично дъно от 1,1525 долара, към двудневно дъно от 1,1333 швейцарски франка и към двуседмично дъно от 131,08 японски йени.

Италианският фондов индекс MIB се разделя с 1% от стойността си, достигайки 17-месечно дъно, като най-солиден спад отчитат акции на големите италиански банки Intesa Sanpaolo (с 2,6%) и Unicredit (s 2,91%). Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 с понижава с 0,45%, германският DAX - с 0,56% и френският CAC40 - с 0,61%.

Въпреки негативната реакция на Европейския съюз и на дълговия пазар относно правителствения план за високи държавни разходи вицепремиерът Луиджи ди Майо заяви във вторник, че Италия няма да промени заложените цели за бюджетния дефицит. Той потвърди, че по-късно днес правителството ще финализира средносрочната бюджетна рамка за периода между 2019-а и 2020 година и се опита да успокои финансите пазари, като посочи, че правителството няма желание страната да излезе от еврото.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени