Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова: Разговорът за партийните телевизии е разговор за самите нас - като избиратели

Основната работа остава за зрителите и слушателите и тяхната медийна грамотност, смята медийният експерт

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

"Говорейки за партийните телевизии, всъщност ние говорим за нас. Разговорът е за нас, за избирателите". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" медийният експерт проф. Нели Огнянова. "Проблем е и когато една телевизия не е обявена като партийна, а всъщност провежда партийна политика", посочи още медийният експерт. Проф. Огнянова коментира заявката на БСП да създаде партийна телевизия, като 2 млн. лева от партийната субсидия на партията ще бъдат насочени към новата медия.

"В България вече има известна практика. Строго формално втора партийна телевизия, но телевизиите от този тип са доста повече, а медиите с партийна ориентация – още повече. В България е възможно политическа партия да бъде в основата на телевизия, макар че това беше дълго осъждано решение", заяви проф. Огнянова. Тя даде примери с телевизия „Скат“, която се свързва с определен политически проект, и телевизията на партия „Атака“ - "Алфа".

Проф. Нели Огнянова оспори тезата, че партийните телевизии у нас нямат успех и припомни казуса „България без цензура“:

"Случи се така, че един проект, напълно изкуствено създаден, без социална база, много бързо тръгва благодарение на това, че е мощно финансиран, успя да привлече известни личности, постигна резултати, както знаем има депутати от това движение в Европейския парламент. Така че отново основната работа остава за зрителите и слушателите - за медийната грамотност. Те просто са длъжни да се ориентират в това кой кой е и какви са истинските послания зад картината, която виждаме в телевизията или зад посланията от микрофоните, защото предстоят избори - 2019-а започват изборите и всеки глас е много ценен".

Визирайки преливането на телевизионни в политически проекти, проф. Огнянова отбеляза, че не случайно Европейският парламент е приел резолюция, с която осъжда по-новите, по-изтънчени похвати за заглушаване на критиката: "Европейският парламент казва "като се изкупуват търговски медии от приближени на правителството, например."

Нека да мислим за общата картина - при партийните телевизии поне може да се прави избор от този, който гледа, изтъкна специалистът:

"А когато не е обявено и телевизията формално е политематична, с изисквания за безпристрастност, тогава е много по-трудно за хората да се ориентират каква редакционна политика провежда една или друга медия."

Според Огнянова би трябвало да разсъждаваме кое е за предпочитане - да имаме телевизии, които са собственост на бизнесмени и това да е всичко, което знаем за тяхното финансиране, или да имаме "откровено известно политическо партийно финансиране".


Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени