Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Националният стадион не върши работа на това място

Бойко Борисов по време на откриването на Зимния дворец.
Снимка: БТА

След 35 години Зимният дворец в столицата беше ремонтиран. Реконструкцията, която възлиза на стойност 5 милиона лева все още не е завършена, защото в момента се реновира тренировъчната пързалка.

Въпреки продължаващите строителни дейности днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на спорта Красен Кралев направиха инспекция на спортното съоръжение.

Двамата бяха посрещнати от посрещнати от Евгения Раданова - член на УС на Българската федерация по кънки и Стоян Бъчваров - генерален секретар на Българската федерация по хокей.

"Дворецът не беше пипан 35 години и това, което представляваше, няма как да ни задоволи. Сега се надяваме, че след този ремонт няма да има нужда от каквито и да било корекции в следващите 10-15 години, добави  Стоян Бъчваров.


Според министър Кралев създаването на по-добри условия за тренировки и състезания  дава тласък в развитието на зимните спортове. 


“През март месец ще има световно първенство по шорттрек. Това е най-успешният български зимен спорт с най-много спечелени олимпийски медали от Евгения Раданова. Сега имаме достоен наследник - Катрин Маноилова. Да се надяваме това да бъде един шанс за изява и да се популяризира този спорт сред подрастващите и сред децата. Разбира се, че ще има повече желаещи да се запишат в зимните спортове – фигурно пързаляне, шорттрек, хокей на лед”, коментира Кралев.


Представянето на реновираното спортно съоръжение беше повод министър председателят Бойко Борисов да потвърди информацията, че страната ни ще кандидатства за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри.

“След като Зимният дворец вече е завършен, ние можем да помислим и за кандидатура на Зимна младежка олимпиада. Идеята е напълно сериозна, след като президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ми я предложи. Ще направим всичко необходимо, за да сме готови за такова предизвикателство. МОК дава около 1 милиард долара, за да се направи всичко това. В България нещата се случват, когато сме обединени зад кауза. А и след това съоръженията ще останат за децата, за следващите поколения”, заяви премиерът.


Министър Кралев допълни, че този въпрос ще бъде обсъждан следващата седмица в Буенос Айрес, където заедно със Стефка Костадинова ще се срещнат с част от екипа на МОК и разясни процедурата за кандидатстване.

"За да ни канят, значи ни имат доверие и просто трябва да се изпълнят определен брой критерии. Следващата седмица ще бъдем заедно със Стефка Костадинова в Буенос Айрес на Летните младежки олимпийски игри. Там ще имаме възможност да се срещнем с част от екипа на МОК, който трябва да ни помогне за попълване на документите за кандидатстване", допълни министърът на спорта.


Красен Кралев разкри и какви ще са приоритетите на министерството по отношение следващите домакинства на големи форум.

 

По време но инспекцията министър-председателят Бойко Борисов засегна и темата за евентуалното построяване на нов национален стадион. Премиерът заяви, че е време да се обмисли много сериозно дали националният стадион е нужен в този вид на това място, на което се намира, защото "този не върши работа".

"Ще има нов стадион, само ако са първи и има десетки хиляди желаещи да дойдат на мач. Виждате, националният стадион на това място не върши работа за нищо. Вътре има 200 човека, а 2 млн. не могат да минат покрай стадиона и стават задръствания почти всяка седмица. Имам идея къде да бъде стадионът, но искам да видя активност от спортната общественост", заяви Бойко Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна