Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Велков: Ще поискаме оставки на всички отговорни за ремонта в центъра на София

Снимка: Луиза Лазарова, БНР


Безхаберното отношение на изпълнителите на място по ремонта в центъра на София си личеше още преди да се стигне до вчерашните гледки, но това, за съжаление, не е прецедент. Като че ли е традиция да сме изненадани неприятно на финала на какъвто и да е грандиозен ремонт. Грандиозното се случва само в обема на разходите. Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на Столичния общински съвет и член на Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика Иван Велков.

„Изпълнителите на всяка една от фазите в този процес – от възложителите до тези, които са надзиравали процеса и тези, които сега би трябвало да го приемат - като че ли са се надявали, стискайки пръсти, само на оптимистичния сценарий, че всичко ще се размине и някак си от самосебе си тези павета ще се наредят, което никога не се получава. Имаме генерален проблем“.

Според Велков разликата с частните обекти, където се извършват подобни дейности, е „очевадна“ и става дума за липса на контрол. Мащабните ремонтни поръчки водят до по-малка конкуренция, тъй като могат да ги спечелят само големите фирми, а те не чувстват, че могат да останат без работа, коментира той. "Политическа група 5" и “Зелените” в Столичния общински съвет ще поискат оставки на всички, които са отговорни за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

„Днес ще опитаме да се съберем от нашата политическа група и да поискаме оставки на всички, които са били отговорни точно за това изпълнение – ресорния заместник-кмет, хората, които са организирали надзора на обществената поръчка… Може би и хората от дирекцията за обществени поръчки трябва да дадат обяснения защо и как се получават за пореден път такива повторения“.

Със сигурност трябва да има „някакъв опит за подобрение“ на обекта, но трябва да бъде поета и отговорност, категоричен е Велков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна