Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Гарантирана е финансовата стабилност в здравеопазването

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Финансовата стабилност в здравеопазването е гарантирана, като очакваното преизпълнение на приходите от здравни вноски ще е над 50 милиона лева. Това заяви председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Управляващите търсят решения за финансово стабилизиране на здравната система, а това ще доведе и до по-качествена медицинска грижа.

“Преразход имаме единствено в сектора за онкомедикаменти. Имаме достатъчно на брой лечебни заведения, болниците са стабилизирани и финансово, дори и тези, които бяха в изключително тежко състояние, така че в настоящия момент нямаме драматични проблеми в системата, които също да налагат вот на недоверие. Всъщност вотът ще бъде по концепция, а не по настоящо състояние на сектора. Тук виждаме една обща и системна реакция и действия за дестабилизиране на обществото, нещо, което, според мен е в абсолютен асинхрон, с това което е действителното икономическо състояние на държавата, защото икономиката е стабилна, държавата се развива добре, а това дава гаранции, че и социалните сектори ще бъдат стабилни, защото те са производни на икономическата ситуация в страната“, поясни Дариткова.

„Искам да предотвратя всякакво вменяване на пристрастия и решения, които са предварително взети. Ние не сме избрали още модел, който да се реализира. Не бива да се плашат българските граждани, че ще им се налага задължително да плащат повече пари. Ние просто анализираме фактите, че българското здравеопазване в този му вид не може да си позволи да се развива, така че да може да навлизат нови терапии, нови технологии за лечение в рамките на този осигурителен модел. Факт е, че и на хората се налага да доплащат повече във времето, не само със задължителната здравна осигуровка. На тези проблеми трябва да се намери решение“, заяви още д-р Даниела Дариткова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени