Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстранен е софтуерният проблем, заради който в НАП не постъпваше информация за плащания, направени през ОББ

| обновено на 03.10.18 в 18:44
Снимка: БГНЕС

Вече е отстранен е софтуерният проблем, заради който в Националната агенция за приходите не постъпваше информация за плащания, направени през обслужващата банка ОББ. Преди минути пред "Хоризонт" от банката потвърдиха, че проблемът е отстранен и до утре сутринта всичките данни за плащанията към приходната агенция ще бъдат видни за данъчните.

Софтуерният проблем в ОББ е настъпил най-вероятно заради сливането на системите, след като банката се обедини със СиБанк. От лятото данъчните направи промени в сметките си за десет областни града, сред които столицата и София - област. От 1 октомври, когато беше последният ден за подаване на коригиращи данъчни декларации, обаче информация за плащанията в тези градове не е постъпвала в НАП. Най-сериозен казус е настъпил за хората, платили здравните си вноски, но поради софтуерния проблем това не е отбелязано в системата. От приходната агенция са издавали удостоверения за съществуващи здравни права срещу представяне на платежно от банката. Преди малко от НАП също потвърдиха пред "Хоризонт", че вече плащанията от 1 октомври са видни в системите им и се очаква до утре да е налична цялата информация до 3 октомври.

Припомняме, че от 1-ви октомври в Националната агенция за приходите (НАП) не постъпваше информация за плащания, направени от обслужващата банка ОББ, това беше съобщено от приходната агенция. Ставаше въпрос за офисите на НАП в град София, включително регистрираните в „Средни данъкоплатци и осигурители“, както и офисите София-област, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна