Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът по хемодиализа във Видин спира работа днес на обед до понеделник

Всички пациенти на хемодиализа от Видин ще бъдат транспортирани и приети в Монтана

Снимка: Радио Видин

Все още не е решен проблемът в МБАЛ „Света Петка“ - Видин, където Центърът по хемодиализа работи на авариен режим заради повреда.

Днес на обед Центърът ще спре работа напълно до понеделник, защото трябва да бъдат отстранени всички дефекти и да се подменят определени модули, каза в „Преди всички“ директорът на Видинската болница д-р Цветан Василев. Той увери, че всички пациенти, които са на хемодиализа, ще бъдат приети в болницата в Монтана.

„Всичко е договорено, пациентите ще бъдат транспортирани до град Монтана. Там е осигурено диализно лечение за тях. Графикът е направен и никой няма да остане без диализно лечение. Пациентите, които се диализират в нашия център, са 44. От днес на обед до понеделник сутринта тези хора ще бъдат диализирани в Монтана“, подчерта той.

Същевременно изпълнителният директор на МБАЛ - Монтана д-р Тодор Тодоров също увери, че всички пациенти на хемодиализа от Видин ще бъдат приети в лечебното заведение:

„Ние имаме възможност да поемем тези пациенти в Монтана. В нашата болница има една диализа, има отделно частен диализен център. Пациентите са разпределени между двете заведения“, каза д-р Тодор Тодоров. Той каза още, че МБАЛ - Монтана в момента е в много добро състояние:

„Миналата година по програма на МЗ с целева субсидия закупихме 10 нови диализни апарата, а със собствени средства реновирахме диализната зала. Готова сме да посрещнем всякакви предизвикателства. За момента нямаме проблеми“.

180 хиляди лева са обещани вече от здравното министерство на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Ще бъде извършена проверка на обстоятелствата около смъртния случай на пациента, който е бил на хемодиализа. Мъжът не се е явил в понеделник на процедура. Във вторник той е бил потърсен от болницата и в сряда е трябвало да му бъде извършена процедура. Друг човек е в много тежко състояние. Той е с онкологично заболяване и поради това при него е настъпила нужда от остра диализа, която е извършена в Лом, след което пациентът е върнат в МБАЛ - Видин, съобщи

„Аз не мога да кажа какво ще се случи с този пациент. При него прогнозата е лоша поради самото състояние на онкологичното заболяване, а не поради това, че не е проведена диализа или че се е случила повреда, поради която не е могло да бъде проведена диализа“, поясни Василев.

Относно това кой трябва да понесе отговорност за случая със спирането на Центъра по хемодиализа и последиците от това, д-р Василев каза:

„Това е нещо, което се случва внезапно и инцидентно. Според инженерите от фирма „Фрезениус“ това се е случило в следствие на това, че беше намалено налягането на водоподаването в град Видин в този ден и след това при повишаване на налягането се е случила тази повреда. А дали е точно така?... Аз не мога да кажа кой да понесе отговорността“.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Диана Дончева с д-р Цветан Василев и д-р Тодор Тодоров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени