Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на долара след смесения доклад за състоянието на трудовия пазар в САЩ

Ново понижение на Уолстрийт на фона на продължаващ ръст на доходността на американските облигации

Щатският долар се намира под предпазлив натиск от продажби спрямо останалите основни валути след смесения септемврийски доклад на Департамента по труда на САЩ. Инвеститорите в долари сякаш акцентират върху по-слабия от очакваното растеж на заетост и на заплащането на труда, игнорирайки силната възходяща ревизия на данните за новите работни места, разкрити през предходните два месеца и изненадващото понижение на безработицата до 48-годишно дъно от 3,7 на сто.

Зелените пари се понижават с 0,15% към 113,63 японски йени и към часово дъно за деня от 0,9910 швейцарски франка. В същото време еврото поскъпва към двудневен връх от 1,1549 долара, а британската лира - към 4-дневен връх от 1,3102 долара.

Понижението на щатската валута обаче изглежда ограничен от продължаващото нарастване на доходността на американските държавни облигации. Въпреки смесения доклад на Департамента по труда, доходността на 10-годишните дългови книжа нарасна до нов 7-годишен връх от 3,235%, докато лихвата на двегодишните книжа скочи до 2,906%, достигайки най-високо ниво от 2008-а година насам. Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на 87% вероятността за ново повишение на основната американска лихва на последното за годината заседание на Фед през декември. Те също така оценяват на 40% шансовете за нови три повишения на федералната фондова лихва от този момент до края на юни 2019-а година.

Растящата доходност на американските облигации не позволява позитивно представяне на пазара на акции на Уолстрийт, като и трите основни фондови индекса са оцветени в червено, следвайки тяхното вчерашно солидно понижение. Индексът на сините чипове DJIA губи нови около 100 пункта (спад с 0,38%), след като в четвъртък се раздели с 200 пункта, докато индексът S&P500 се понижава с 0,14%, а технологичният индекс Nasdq Composite - с 0,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!