Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГСДП: Русия и САЩ се стремят да доведат ЕС до разкол

Русия и САЩ в еднаква степен се стремят да доведат до разкол ЕС и действат срещу интересите на Германия. Това е изводът на външнополитическите експерти от парламентарната фракция на Германската социалдемократическа партия на Германия.

Констатацията се съдържа в доклад, който на 9 декември ще обсъдят депутати на ГСДП. Извадки от него разпространи агенция ДПА.

„Ако руският и американският президенти противодействат срещу сплотеността на Европейския съюз, това е тревожен сигнал", се отбелязва в документа.

Експертите на социалдемократите твърдят, че Русия подкрепя политически и финансово дяснопопулистките и националистическите партии и движения в страните от ЕС. В същото време президентът Доналд Тръмп „в значителна степен постави под въпрос солидарността в НАТО и не крие удовлетворението си от излизането на Великобритания от общността“.

По този начин двете страни „действат срещу европейските и по-специално срещу германските интереси“, се подчертава в документа.

Група от експертите, начело с депутата Нил Шмид, призовава да се отчитат опасенията на източноевропейските страни от ЕС. „В бъдеще не трябва да има специална политика на Германия към Русия”, се посочва в доклада.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени