Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово кръщене на десетки новородени се провежда в 11 града у нас

| обновено на 07.10.18 в 18:43
Автор:
2
Храм "Свети свети Константин и Елена" във Враца.
Снимка: Тони Дуковски

С благословията на патриарх Неофит в 11 града в страната се извърши проведе масово кръщене на деца. Инициативата за кампанията е на Движението за национална кауза - ДНК, а идеята е да се насърчи раждаемостта. 

1200 -1300 деца са се регистрирали в изданието на кампанията през тази година. В църквата “Света София“ бе извършено кръщението на 20-30 деца. Телевизионният продуцент Андрей Арнаудов, който е основател и председател на Движение за Национална кауза (ДНК), добави:

“Миналата година кръстихме около хиляда деца, горе-долу същата бройка на деца очакваме и тази година“, поясни той. 

Певицата Мария Илиева също се включи в инициативата и коментира пред “Хоризонт“:

“Много съм щастлива да наблюдавам отблизо този празник днес, кръщенето на всички тези деца. И родителите, които избраха да бъда днес тук. Това са едни млади и прекрасни българи, аз успях да ги видя и да ги поздравя. Това, което ме зарадва също, е че повече от хората, които видях днес вече имат по-големи деца“, сподели тя. 

Началото на второто издание бе дадено в Стара Загора, където в катедралния храм “Св. Николай“ и в храм “Св. Въведение Богородично“ Светото Кръщение приеха 31 деца, съобщи Силвия Русева представител за Стара Загора:

“Посланието е за насърчаване на раждаемостта в България и в подкрепа за двойки с репродуктивни проблеми“.

Лично Старозагорският митрополит Киприян извърши Светото Кръщение на Йоан, Тома, Янислав, Стефан и Виктор в храм “Св.Николай“, а кметът Живко Тодоров стана кръстник на едно от децата.

На Светото Кръщение в Стара Загора с молитвено участие присъства  Н.Св.Българския патриарх Неофит, който по-рано оглави Божествената Света Литургия в катедралния храм “Св.Николай“

30 деца от Великотърновска, Габровска, Ловешка и Плевенска област приеха християнството в катедралния храм във Велико Търново

Масовото кръщение е част от националната кампания "Направи го за България“, която се провежда в 11 града в страната с благословението на Светия Синод и патриарх Неофит.  Организатор е неправителствената организация "Движение национална кауза" (ДНК). Новопокръстените деца във Враца ще получат подаръци от врачанския митрополит Григорий. Инициативата има за цел да насърчава раждаемостта.

Ритуалът по светото кръщение  в храма "Рождество богородично" извърши отец Асен в съслужение със свещеници от Великотърновска епархия:"Нашият господ Исус Христос ни е дал пътя, по който трябва да постигнем безсмъртие и вечен живот – чрез Светото кръщение. Кръщаваме децата малки, независимо че не разбират, за да можем да ги причестяваме".

Марина и Георги Стоянови от Севлиево са се завърнали от Швейцария за да отгледат децата с в България. Днес в лоното на християнството влезе деветмесечната им дъщеря Гергана.
"Това е традиция вкъщи – да сме кръстени и да кръщаваме децата си. Има някаква сила, която по този начин, с вярата, влиза и се предава от нас на децата ни", обясни Марина.

Орисница на децата стана Юлияна Дончева:
"Да бъдат добри, честни българи, достойни българи, да растат здрави, щастливи".

А в храм "Свети Свети Константин и Елена" във Враца 12 деца приемат свето кръщение. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени