Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на петролните фючърси в очакване на урагана Майкъл

Шефът на МАЕ предупреди, че петролните цени са навлезли в "червената зона"

нефтена платформа в Мексиканския залив
Снимка: Ройтерс

Петролните фючърси се търгуват без ясна посока по време на търговията в сряда, тъй като инвеститорите следят урагана Майкъл, който вече се усили до четвърта категория с наближаване на бреговете на Флорида и в резултат на който беше преустановено близо 40% от производството на петрол в Мексиканския залив.

Според Бюрото за безопасност и опазване на околната среда на САЩ 39,5% от петролното производство и 28,4% от производството на природен газ в Мексиканския залив е било временно прекратено преди навлизането на урагана в региона. С наближаване на урагана петролните компании са евакуирали техен персонал от 75 нефтени платформи. Компаниите в региона са преустановили ежедневното производство на около 670,8 хиляди барела петрол и около 726 милиона кубични фута природен газ.

Това допринесе до ръст на петролните цени с около и над 1% по време на търговията във вторник, като фючърсите на американския лек суров петрол в доставка през ноември се повишиха с 0,9% към 74,96 долара за барел, докато декемврийските фючърси на петрола сорт брент поскъпнаха с 1,3% към 85 долара за барел.

Новото възходящо движение изглежда отчасти ограничено от занижените прогнози на МВФ за растежа на световната икономика през тази и следващата година, тъй като тези по-слаби оценки могат да подхранят опасенията за по-слабо търсене на важната енергийна суровина.

В очакване на навлизането на урагана Майкъл на сушата в щата Флорида по-късно в сряда, фючърсите на американския лек суров петрол се понижават слабо с 0,16% към 74,89 $ за барел, а тези на петрола сорт брент - с 0,21% към 84,95 $ за барел.

Всяко едно тяхно по-рязко понижение обаче изглежда ограничено с оглед на основните притеснения на световните стокови борси свързани с иранските петролни доставки. Според информация на Ройтерс иранският експорт е достигнал едва 1,1 млн. барела на ден през първата седмица на октомври спрямо 1,6 млн. барела дневно през септември и 2,5 млн. барела през пролетта. Това само потвърждава тенденцията на трайно намаляване на петролния износ на третия по значимост член на ОПЕК  още преди на 4-ти ноември да влязат официално в сила санкциите на САЩ спрямо Иран.

Междувременно шефът на Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че петролните цени са навлезли в "червената зона".

                                                                                                                                                           Фатих Бирол, шеф на МАЕ

Снимка

"Всички трябва да виждат рисковата ситуация, петролните пазари навлизат в червената зона", предупреди изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в интервю за Блумбърг. Той добави, че завръщането на скъпата енергия "идва в лошо време, когато глобалната икономика губи възходящия импулс". "Наистина имаме нужда от повече петрол", посочи Бирол.

Неговите думи са важни, тъй като МАЕ съветва индустриално развитите нации относно енергийната политика и координира спешното предоставяне на петрол в световен мащаб. По този въпрос Бирол заяви, че в момента агенцията не обмисля използването на наличния спешен петролен резерв.

Шефът на МАЕ посочи пред Блумбърг, че при липсата на "големи раздвижвания" от страна на ключови производители четвъртото тримесечие на година изглежда "много, много предизвикателно".

Според Фатих Бирол Саудитска Арабия има способността да увеличи производството до 11 млн. барела на ден и той е уверен, че Риад ще действа отговорно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени