Eмисия новини
от 10.00 часа

Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет за интеграция

| обновено на 11.10.18 в 17:57
В МТСП се проведе среща при министър Бисер Петков за обсъждане на проекта на Закон за хората с увреждания на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Снимка: БГНЕС
Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет за интеграция на тези хора. 26 са гласувалите "за", един се е въздържал, а трима са били против. Следващата седмица документът ще се разгледа от Националния тристранен съвет и от правителството. Социалният министър Бисер Петков обясни, че се регламентира създаването на Национална програма за достъпна среда, по която ще се финансират физически лица и етажната собственост. Ще има квоти за наемане на хора с увреждания от бизнеса, каза министъра Петков:
     

"На работодателите, които не могат или обективно не желаят да изпълнят този обществен ангажимент, ще бъдат разписани алтернативни мерки на това задължение съответното предприятие да купува стоки или услуги, които са създадени от социални предприятия или от предприятия на хора с увреждания". 

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че законопроектът не е съвършен, плод на компромис от всички страни и е стъпка напред.

"Аз лично ще продължа да настоявам през следващите години по по-ясен начин да бъде уреден въпросът с помощните средства и медицинските изделия, по-категорично да се разпишат квотите, които ще гарантират трудова заетост на хората с увреждания".

Мая Стоицева от движението "Системата ни убива" каза, че протестите са ускорили работата на институциите.

"Това, което се случва в момента, е, че ние продължаваме да дишаме във врата на управляващите, за да могат нещата да се случват". 

Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания, обясни какви ще са ползите за тях:

"Защитена заетост за хората с увреждания. Хората с тежки увреждания вече ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани. Освен медицинската рехабилитация, се включва социална рехабилитация. Широко застъпено е правото на психолог, логопед – гарантирано е от закона. Създава се фонд, който ще бъде под опеката на Министерството на труда и социалната политика за жилищата за хора с увреждания, така че те да бъдат ефективно пригодени". 

„Трябва да погледнем в цялост процеса, който регламентира тези закони. Те не са сами по себе си, всеки един от тях надгражда. Нещата не могат да бъдат решени, ако не се гледат комплексно“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Минчо Коралски – директор на Агенцията за хората с увреждания. Според него на този етап е постигнат разумен компромис.

„Средствата и проблемите на хората с увреждания са толкова големи, че няма как да се направи революционен скок. Най-важното е, че вече на хората с увреждания ние ще гледаме не като хора, които са болни и трябва да ги лекуваме или изолираме, а като на хора, които са част от обществото“, подчерта Коралски.

Той уточни, че не отпада защитата от уволнение за хората с увреждания в Кодекса на труда: „Става въпрос за нов момент, който произтича от това, че въвеждаме квотния принцип и че хората с увреждания на практика отиват при работодателя не със своите болежки, а със своите възможности. Години наред сме обсъждали да отпадне тази защита за хора, които започват работа при работодател, тъй като сегашната защита затруднява работодателите веднъж наели човек с увреждане да се освободят от него, ако той не е подходящ за работата. Една подобна пречка е сериозен мотив за това работодателите да не наемат хора с увреждания. Това не е отпадане на нещо, а по-скоро прецизиране на прилагането на тази норма“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Брифинги на НОЩ