Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече родители в България търсят активен диалог с училището

Снимка: Фейсбук

На 13 октомври ще се проведе първият публичен форум за мястото на родителите в училището - „Училището - зона за родители”. Събитието, организирано от Асоциация „Родители“, ще осигури безплатен достъп на всички, които желаят да обменят идеи за подобряване на училищната среда.

Все повече родители в България търсят активен диалог с училището. Последните проучвания показват, че здравословната учебна среда, емоционалното състояние на децата и редовната обратна връзка от учителите са основен приоритет за родителите.

Форумът ще бъде с участието на експерти в образователните практики, които ще коментират взаимодействието между родители и учители, училището на бъдещето, здравословната среда в училище и други ключови теми. Следобедните часове ще продължат с дискусия, в която родители ще могат да споделят своята представа за училищна общност. В рамките на събитието всеки присъстващ ще получи наръчник „Училището и родителите. Митове и истини", който ще развенчае някои от най-честите заблудите в общуването между родителите и училищната институция.

Форумът ще предложи възможност на родители, учители и директори да обсъдят със специалисти добрите практики, качествената комуникация и инструментите за решаване на ситуации в училищна среда. Имат ли място родителите в училище? Как изглежда добрата комуникация между родителите и училищния екип и как заедно те могат да създадат пълноценна среда за нашите деца? Тези и още много други теми ще бъдат обсъдени по време на форума.

„Чрез този форум ние се опитваме от една страна през погледа на експертите да покажем на родителите кои са неизползваните възможности, които имат в момента. Истината е, че лошата комуникация не се дължи само на лоша нормативна уредба или лоша организация. Често пъти тя е поради непознаване на възможностите и неизползването им. Ние от Асоциация „Родители“ работим за промяна на законодателството, на нормативната уредба, така че родителите да бъдат по-включени, но сме убедени, че промяната може да се случи, когато хората на място правят малките стъпки за промяна“, каза в „Преди всички“ Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“. За промяна се работи и по отношение на формата на родителските срещи, защото в момента те са неефективни, каза още Брестничка.

„Ние имаме разработени формати за родителски срещи, които протичат по различен начин и които сме тествали. Правим обучение на учители, как да провеждат родителски срещи. Тези срещи да се превърнат в място, където и родителите, и учителите да имат възможност да обсъждат темите, които ги вълнуват, а не в място, където се спускат само е дни административни изисквания и само се съберат пари“.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна