Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС прие проекта на Закон за хората с увреждания

| обновено на 17.10.18 в 15:29
Снимка: Ани Петрова, БНР

Министерският съвет одобри проекта на Закон за хората с увреждания. Предвижда се месечно парично подпомагане, диференцирано според степента на увреждане и обвързано с линията на бедност. Ще бъде изграден национален регистър на хората с увреждания.

За ангажиментите на държавата по законопроекта ще бъдат предвидени допълнителни 150 милиона лева.

При обсъждането в тристранния съвет вчера стана ясно, че представители на бизнеса и на синдиката "Подкрепа" имат критики и резерви към законопроекта. Единствено от КНСБ подкрепиха предложените текстове, които предвиждат месечно парично подпомагане, диференцирано според степента на увреждане и обвързано с линията на бедност. 

Проекта на закон за хората с увреждания прие правителството днес, в петък го внася за обсъждане в Народното събрание. По негова инициатива , социалният министър Бисер Петков посети протестиращите майки на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента за да ги информира:

“Така, че надявам се това да успокои, да възвърне доверието между нас. Законопроектът, който беше одобрен днес от МС е във вида, в който беше подкрепен от Националния съвет, на който вие присъствахте“, каза министърът.

“Ние бяхме пред МС и вчера, и днес, за да може да реагираме при евентуален проблем. Така, че палатките ще се махнат, когато се съгласуват, всъщност не се махат, ние се местим пред Министерството на здравеопазването, защото имаме много още неща да вършим“, коментира една от майките. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна