Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи пенсионери блокираха движението по бул. “Цар Освободител“ и преминаха в шествие до НС

| обновено на 17.10.18 в 12:45
Снимка: БГНЕС

Протестиращи пенсионери от цялата страна блокираха движението по бул. “Цар Освободител“ и преминаха в шествие до сградата на Народното събрание. В акцията участват десетки възрастни от различни пенсионерски организации от цялата страна.

Пенсионери  се събраха преди това на протест пред сградата на Министерския съвет.

Основното им искане е от 1 януари идната година всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г.

На площада пред сградата на МС се събраха няколко десетки пенсионери. С плакати "Справедливо за пенсионерите и таван и за заплатите на депутатите“ възрастните поискаха достойни пенсии, с които да живеят достойно. Венелин Налбантов от националната инициатива "Социална солидарност" каза за искането за преизчисление на пенсиите от догодина:

„Те не са преизчислявани реално от 2007 г. Сега ние искаме да бъде преизчислено с цел да могат горе-долу пенсиите малко да помръднат в посока, която да осигури едно полудостойно съществуване от 1 януари“.

Участниците в протеста заявиха, че минималната пенсия трябва да е 400-500 лева.

“Може ли 40 години трудов стаж и да получавам 219 лева пенсия, те просто искат да ни унищожат“.

„Аз съм тука, за да изразя възмущението си, че се поддържа ниска пенсия от 200 лева. Нека те да вземат по 200 лева на месец и да изкарат с тия 200 лева. Пенсионерът има нужда от лекарства. Аз сега съм получила 7 лева увеличение. Какво е това? Един килограм хубаво сирене върви 11-12 лева, аз не ям боклуци. Всичко върви нагоре. Ние накъде вървим? Те просто искат да ни унищожат и ние да не съществуваме“, възмущава се една от протестиращите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна