Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания искат оставката на Валери Симеонов, нарекъл децата им "уж болни", а тях – "кресливи"

БСП подкрепи искането на майките на деца с увреждания

| обновено на 19.10.18 в 13:30
БСП подкрепи искането на майките на деца с увреждания от протеста "Системата ни убива" за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.
Снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив през фейсбук всички последователи в София на движението "Системата ни убива" да се съберат пред Народното събрание. Майките са в парламента и отказват да излязат оттам, докато вицепремиерът Валери Симеонов не дойде и не се извини за казано от него в телевизионно интервю, в което е използвал думите "кресливи" и "спекулиращи с уж болните си деца".

Една от тях – Валентина Христова, заяви:

„Ако у вицепремиера е останало нещо човешко, да си подаде оставката, защото няма как в една „уж нормална държава“, един „уж човек“ да заема такъв висок пост, да говори по такъв начин за хората, които са го избрали. Не че това по някакъв ще смекчи глупостите, които изговори. Нека да дойде, да застане тук до моето дете и да ми каже, че аз съм една „креслива“ майка на „уж болно“ дете, която манипулира детето си в студ и пек или там каквото беше казал. Може той да е лечител и да направи така, че детето ми да е „уж болно“, а да не е всъщност“.

По-рано майките от протеста, които присъстваха в парламента, за да наблюдават дебата по вота на недоверие към правителството в сектор здравеопазване, поискаха премиерът Бойко Борисов също да вземе отношение по казаното от Валери Симеонов и незабавно да го отстрани от поста:

“Това беше поредното безумно изказване от един вицепремиер уж по демографската политика. Чакаме оставка лично от него. По възможност още днес да дойде днес при нас на палатката, да я видим. Обидно е това, че нашите деца не са “уж болни“.

Майките настояха премиерът Бойко Борисов също да вземе отношение по казаното от Валери Симеонов и незабавно да го отстрани от поста.

От вчера вицепремиерът е на посещение в Унгария и ще се завърне утре.

БСП подкрепи искането на майките на деца с увреждания от протеста "Системата ни убива" за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Поводът са изказани от него оскърбителни думи. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова определи като абсурдно изказването на вицепремиера:

“Доживяхме да чуем от вицепремиера и отговорен за социалната политика, че става дума за “шепа кресливи жени с уж болни деца“. Това е абсурдно и в която и да е европейска и цивилизована държава този човек не може да остане и една минута повече на пост. Призоваваме премиера да се определи – споделя ли това мнение, това ли е мнението на правителството, това ли ще е политиката, която ще провеждат по отношение на тези деца, изобщо на хората с увреждания?!“

По повод исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов депутатът от "Обединени патриоти" и НФСБ Христиан Митев посочи, че не е запознат с изказването:

“Разбира се, че няма как да приема искания за оставка, особено отправяни от опозицията, ако не съм се запознал с изказването му, за да мога да ви давам коментари“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна