Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешен гастрол на Старозагорската опера на сцената на националния ни оперен театър


Трупата на Старозагорската опера гостува на сцената на Софийската национална опера и балет със свои избрани продукции - мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетите „Нестинарка“, „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“. Тези спектакли са сред най-новите и много успешни постановки на театъра.

На 17-и октомври балетът на Старозагорската опера танцува спектакъла "Нестинарка" по музика на Марин Големинов. С него на Празника на музиката 1-и октомври беше открит новия сезон на трупата, която се гордее с обновен и увеличен състав. През месец септември е проведен конкурс за балетисти и балерини, на който са се явили 30 чужденци от Великобритания, Италия, Испания, Полша, Португалия, Гърция, Япония и т.н. „Този огромен за нашите мащаби интерес говори, че трупата ни е разпознаваема в света и че многобройни артисти желаят да участват в професионален състав“, споделя художественият ръководител на балета Силвия Томова.

На 18-и октомври гледахме два малко познати у нас балета – „Делвата“ по музика на Алфредо Казела и „Фантастичното дюкянче“ по музика на Росини/Респиги, които „нарисуваха“ на сцената на Софийската опера пъстроцветната сицилианска атмосфера и чара на Париж.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Росица Кавалджиева от спектакъла "Машината на времето" и рецензията на изкуствоведа Петър Пламенов за гастрола на балета на Старозагорската опера на сцената на Софийската национална опера и балет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени