Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсъждат застрашени обекти на културата в Европа, сред които е паметникът на Бузлуджа

Централната сесия на конференция в Никозия е посветена на буферната зона, разделяща града, и предизвикателствата за опазването на историческия му център.
Снимка: Бранислава Бобанац

Никозия е домакин на петата годишна конференция на програмата за най-застрашените паметници и обекти на културата, създадена от водещата европейска мрежа за културно наследство „Europa Nostra”. Сред най-застрашените обекти е паметникът на връх Бузлуджа.

По време на двудневния форум над 100 представители от 20 европейски страни ще обсъдят досегашното изпълнение на програмата за най-застрашените европейски паметници, както и бъдещите действия и партньорства за тяхното спасяване. Ще бъдат представени политиките на ЕС и възможните схеми за финансиране на запазването на културно-историческото наследство.

Сред най-застрашените европейски обекти през тази година бе включен и Домът-паметник на връх Бузлуджа. Той бе предложен като един от внушителните примери за архитектурата от 20-и век в бившия социалистически блок. Като най-надеждно дългосрочно решение за опазването му се предлагат консервационни дейности за стабилизиране на сградата и подготовката на паметника за устойчив туризъм.

Централната сесия на самата конференция е посветена на буферната зона, разделяща Никозия, и предизвикателствата за опазването на историческия център на града, който попада в нейните граници и се руши вече 44 години. В дългия 1,5 километър мъртъв коридор се намират красиви средновековни паметници, елегантни неокласически сгради и изоставени традиционни работилници. В дискусията ще участват и двамата кметове на двете части на кипърската столица, които от години заедно предлагат идеи за отварянето и съживяването на тази уникална историческа част.

Домакин на конференцията е Центърът за визуални изкуства и изследвания в Никозия на фондация „Костас и Рита Северис”  – първият и единствен засега общ музей на двете разделени кипърски общности. Открит преди 4 години, той стана носител на „Гран при” на програмата „Европа Ностра” за 2017 г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.