Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ванев - първият българин, изминал легендарната Пътека на Апалачите в САЩ

Физиката се адаптира в първите 3 седмици, след това е изцяло психика, казва Ванев

Петър Ванев
Снимка: Личен архив


Първият българин, изминал легендарната Пътека на Апалачите в САЩ, Петър Ванев се завърна в началото на месеца в България. По време на прехода той изкачи 92 върха и измина общо 3500 километра.

Ванев тръгна по Апалачката пътека на първи юни и достигна финалната точка на прехода на рождения си ден, 16 септември, след 109 дни ходене по планини, в гори, валежи и тропически бури.

„Има една специфика в тези преходи – че физиката се адаптира в рамките на първите 3 седмици. След това е изцяло психика. Най-трудната част е, когато си подгизнал в рамките на 5 дни, всичко е мокро, въздухът е толкова влажен, че тази влага попива в материята... Опитвал съм се да се пренеса на някакво друго място, мислено... Стискаш зъби и продължаваш напред“, разказва русенецът.

По пътя си той срещнал 20-ина мечки с техните малки, гърмяща змия и се наложило да си извади два кърлежа, което най-много го притеснило, заради последствията при евентуална зараза с лаймска болест.

Загубил над 10 килограма собствено тегло и извървял прехода само с един чифт обувки, които ремонтирал сам - с конец за зъби.

Миналата година Петър Ванев измина Тихоокеанския хребетен път - над 4200 км, а за догодина планира близо 5-хилядния Континентален преход. Целта на българина е Тройната корона, която се дава на всички приключенци, изминали тези три най-дълги прехода в САЩ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна