Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР открива новия си концертен сезон утре

С изпълнение на грандиозния „Немски реквием“ на Йоханес Брамс утре в Зала „България“ Смесеният хор на БНР ще открие новия концертен сезон с участието на Симфоничния оркестър на Радиото, солистите Ралица Ралинова и Кирил Манолов и гост-диригент Григор Паликаров.

В предаването „Хоризонт до обед“ диригентът на хора Любомира Александрова каза:

"„Немски реквием“ е емблематично произведение за хоровата музика. То е емблематично и за романтичната музика. То е изключително наситено като музикална палитра, като вокално предизвикателство за всеки хор и то не се изпълнява често точно по тази причина. Нашите певци в Смесения хор винаги са го изпълнявали с удоволствие. Те са го пели и в чужбина, и на наша сцена. винаги са се справяли блестящо. /…/ „Реквиемът“ е и за живите, не само за умрелите. Той внушава на хората чувството за любов помежду им, за толерантност, за търпение. Често в нашия живот тези чувства ние ги забравяме“.

Хорът върви нагоре и по отношение на звук, и по отношение на интерпретация, каза Александрова и добави: "Този хор има бъдеще, има място в нашата музикална култура".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени