Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Има огромна криза на легитимността на това управление

Проектобюджет 2019 запазва структурните дефекти на харченето на пари в България, казва бившият правосъден министър

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

"Има огромна криза на легитимността на това управление, което работи главно за частни, задкулисни интереси." Това заяви в интервю за "Хоризонт" Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ и бивш министър на правосъдието. Според него сегашното управление става "все по-авторитарно и по-корумпирано", а напрежението може да бъде потушено "по един много прост начин – с избори". "Имаме едно управление, което дава признаци на все повече излизане от контрол и все повече разпад – както политически, така и морален", коментира Христо Иванов. Той не се съгласи с тезата на социолозите, че избори сега нямат смисъл, защото биха повторили конфигурацията на силите:

„Това не е вярно. В момента, в който видят, че им се предлага възможност да направят избор, те ще направят своя избор. През цялото време на тях им се обяснява, че няма смисъл от избори, все едно изборите идват едва когато социолозите кажат, че ще има промяна. Ако това беше така, отдавна да е предвидена роля на социолозите в конституциите на развитите страни. Ние предлагаме алтернатива. Дали хората ще я разпознаят, ще се види на едни следващи избори", допълни бившият правосъден министър. 

"Този бюджет запазва няколко структурни проблема на начина, по който се харчат парите в България", смята Христо Иванов, според когото "в този бюджет няма реформи, има все повече наливане на публични средства в продънени каци". 

"На една нереформирана корумпирана държава не трябва да се дават повече пари", отбеляза Христо Иванов, обосновавайки предложенията на своята формация "Да България" за намаляване на данъците. Раздаването на пари на калпак в държавната администрация е мярка с предизборен ефект, подчерта той и го нарече "купуване на гласове":

"ГЕРБ и управляващите се опитват да си купят подкрепата на онази прослойка от нереформираната, неефективна българска администрация, която да ги крепи на власт".

По темата за т.нар. "тайни арести" Иванов заяви, че това би създало условия за репресивни действия от страна на полицията и прокуратурата. "Става дума за едно извратено транспониране на европейски директиви. Директивата дава възможност, а не задължава страните-членки, тоест ние по никакъв начин не сме задължени да направим това", уточни Христо Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.             

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна