Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Има голяма разлика между дипломатическия език и реалната ситуация в Сирия

Руслан Трад (вдясно)
Снимка: личен архив



Журналистът Руслан Трад коментира в студиото на "12+3" срещата ЕС - Арабски свят в Атина, в която участваше и българският премиер. Това е третата подобна среща на върха. Имаше и форум в Истанбул за Сирия.

 "Въпросът не е какво казваме на подобни срещи, а какво казваме на нас. Преди две седмици заплюхме ценностите на ЕС, когато застанахме зад Виктор Орбан. Не искахме да подпишем един документ, а какво остава да учим някого дригиго", отбеляза Трад.

"Ние сме пряко засегнати от конфликта в Сирия. Би трябвало да имаме позиция, а аз не знам дали в МВнР има чиста позиция за това какво се случва и как може да се реагира. Данните от самата Сирия показват много различни неща от тези, които се говорят по такива срещи. Но думите бяха много красиви. А всички тези хора са врагове на терен. При това там не бяха поканени ключови играчи като Иран, например. Техеран се възползва от това и заяви, че бъдещето на Сирия не може да бъде обсъждано без Иран. За три дни са обстрелвани четири града в Сирия. Имаме много рязка разлика между това, което говорят дипломатите и дрънкането на оръжията в Сирия", добави журналистът.

Руслан Трад коментира и случая "Хашоги:

"Има доста колебание по случая, включително от страна на САЩ. Те се намират в много трудна позиция да решат кого от съюзниците си да подкрепят - Турция или Саудитска Арабия. Тук има замесени интереси и на четвърта държава и това е Израел. В израелската преса се появяват все повече коментари за станалото. Удря се тяхната политика срещу Иран. На 4 ноември идват новите санкции, които може би ще засегнат и България - наши компании, които работят с Иран."

 Трад смята също, че "има първоначално подценяване на ситуацията от страна на Саудитска Арабия. Едновременно с това авторитарното надигане в момента е много видимо".
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!