Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация:

До 2021 година заетите в аутсорсинг сектора трябва да достигнат 80 хиляди

Снимка: архив

Около 15% от новоназначените служители в аутсорсинг сектора са наши сънародници, които идват от чужбина и са следвали там. Това съобщи в предаването "Преди всички" Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация. По думите му, тенденцията за завръщане на млади българи, учили зад граница, е трайна, когато им се предлага „интересно заплащане“. Славов коментира тенденциите в сектора преди представянето на годишния доклад за състоянието на аутсорсинг индустрията у нас.

Едва 15-16 на сто от заетите в сектора работят в call-центровете и се занимават с работа с телефон. Секторът расте с 18.2% на годишна база, което надхвърля и най-смелите прогнози. Аутсорсинг секторът формира 4.8 на сто от годишния брутен вътрешен продукт на страната, което се изразява в 2.1 милиарда лева оборот за 2017 година. Над 67 хиляди души за заети в аутсорсинг сектора. Това са част от данните, изнесени от Ивайло Славов.

Средната заплата в сектора е сериозно по-висока от средната за страната. Освен София и Варна като значим аутсорсинг център вече се е утвърдил и Пловдив. Бургас, Благоевград и Русе са „изгряващи звезди“ в сектора, посочи Славов.

Прогнозните данни на бранша включват до 2021 година заетите в сектора да станат 80 хиляди. „Основното предизвикателство в момента е как да привлечем хора от чужбина, как да върнем българите от чужбина, как да работим със средното, с висшето образование, с квалификационните центрове така, че да можем да създадем тези 13-14 хиляди работни места“, отбеляза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна