Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Росен Иванов: Процедурата за гражданство е доста сложна, за да зависи само от един човек или агенция

| обновено на 31.10.18 в 13:46

За схемите за купуване на българско гражданство знаят най-добре специализираните органи, които в последните дни работят доста усърдно, обясни в предаването ни "12+3" Росен Иванов - бивш директор на Държавната агенция за българите в чужбина в периода от 2010 до 2013 година:
"Иначе посредническата дейност, която съществува откакто има кандидати за българско гражданство, е един вид дейност по осигуряване на логистиката на граждани на други държави, които идват да кандидатстват за българско гражданство. За съжаление не успяхме, включително и през времето, когато аз бях председател, да направим така, че този процес да бъде избегнат". 

Иванов уточни, че още 2009 година е имало идея да бъдат центрове за обслужване на кандидати в София, Благоевград и Варна, където държавни служители да приемат документите, както и да дават консултации, така че посредническата дейност да бъде избегната. 

"Навсякъде, където има държавни органи, би могло да има корупция. Ако тя се докаже по надлежния ред от съответните съдебни инстанции, то тя си става доказана. За мен участието на държавата като решаващ фактор би било от много важно значение и така сериозно обстоятелство да се пресече този процес", коментира още Росен Иванов:
"Много важно е държавните органи, които работят в тази област - Министерство на правосъдието, МВР, Агенцията, както и специализираните органи да бъдат добре кадрово подсигурени, за да могат да осъществяват бързо и безпроблемно задълженията си, защото ако това се забави - това е една предпоставка за корупция". 

По повод обвиненията на Катя Матева - бившият директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието, която подаде сигнала за нередности в ДАБЧ, Росен Иванов каза: 
"Много бих искал като адвокат да мога да казвам на кого да се даде българско гражданство, но за съжаление такъв човек би бил над президента или в случая над вицепрезидента. Не искам да коментирам изявленията на бивш държавен служител. Наистина той написа много сигнали, бях обект на доста проверки, но нищо не беше открито".

"Доста е сложна процедурата (за получаване на българско гражданство -бел. авт.), доста институции работят по нея, за да зависи само от един човек или от една агенция", подчерта още бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина, както и обясни за съвместната си работа с обвинения в сигналите Христо Иванов, както и с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов през годините.

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.