Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елена Георгиева: Национална детска болница се "създава" вече 40 години

Снимка: БГНЕС

Крайно време е да бъде създадена национална детска болница - това каза пред "Хоризонт" доктор Елена Георгиева от Университетската детска болница "Иван Митев". Д-р Георгиева е член на Инициативния комитет за създаването на национална детска болница. Вчера тя мотивира предложението в парламентарната бюджетна комисия.

Тя акцентира върху "невъзможността 40 години да решим един изключително важен проблем, който занимава многократно отделните институции" и припомни дългата история на проекта. 
"40 години се движи този проект към бюджетната комисия. 1978 година е направена първата копка, от която в дневно време е останал големият строеж в Александровска болница, познат на хората с факта, че, ако не се лъжа, има два смъртни случая на деца, които са се опитвали да си правят селфи там. След това започва едно голямо разместване на клиниките в София, за да се намери най-подходящ начин те да бъдат обединени и съответно да получат място, където да функционират. През 2013 година за първи път се стига до решение на Министерството на здравето под ръководството на Десислава Атанасова, която обаче не става решение на Министерския съвет за създаването на такава болница. Миналата година в началото на лятото се създаде този инициативен комитет, който за първи път обединява лекари и родители под идеята, че е назряло и е крайно време такава болница да бъде създадена", аргументира се д-р Георгиева. 

София е първата столица в Европа, която няма такава болница, а децата на София се лекуват в 18 различни клиники, стана ясно още от думите на Георгиева. 

"Реално погледнато, институциите, които отговарят, проявяват разбиране. Само че аз съм склонна да поставя това разбиране в кавички след като това разбиране не води до обективно решаване на проблема", посочи още Елена Георгиева. По думите й, до директното представяне на проекта пред бюджетната комисия се стига, след като са били сигнализирани много институции - отделни министерства, Министерски съвет, комисията по здравеопазване.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна