Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Жени Начева: Повечето пари в бюджета за здраве ще гарантират по-достъпна медицинска помощ

Снимка: БГНЕС

"Парите за здраве през 2019 година ще бъдат с 545 милиона лева повече, което ще даде възможност да бъде договорена по-качествена и по-достъпна медицинска помощ за гражданите". Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева и подчерта, че предложените параметри на проекта за бюджет се приемат с безпрецедентен консенсус:

"Ръстът на средствата е 545 милиона лева, от които 53 милиона са по бюджета на Министерство на здравеопазването за дейности и политики, които реализира министерството. Общите разходи по бюджета на Касата и трансфери са 4 милиарда и 350 милиона. Здравноосигурителните плащания в Закона за бюджета са разчетени на 4,116 милиарда лева, като допълнително те могат да бъдат увеличавани с над 127 милиона лева средства от оперативния резерв на Касата".

Повече средства са предвидени за всички направления в здравеопазването. Над 20 милиона повече са за извънболнична медицинска помощ, парите за болниците са увеличени с над 400 милиона лева, ръст има и при парите за лекарства с над 20 милиона лева.

Още от 1 януари догодина трябва да влязат в сила серия структурни промени – Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат в структурата на НЗОК. Създава се е и Комисия за надзор върху медицинската дейност, която ще поеме функциите на Агенцията за медицински одит и Агенцията по трансплантации. Целта на това обединение е по-добър контрол над средствата и реализиране на очакваните бързи реформи в сектора, подчерта Жени Начева:

"Допълнително се разширяват контролните правомощия на НЗОК, защото практиката, която действаше последните може би около 10 години за отделяне на медицинския от финансовия контрол, не даде добри резултати и няма нищо по-логично от това институцията, която заплаща, да контролира в пълен обем дейността на договорните партньори".

Репортажа на Маргарита Иванова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени