Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова от ИПИ: Порочен е подходът за реформи през преходни и заключителни разпоредби

Десислава Николова
Снимка: БГНЕС

Да се правят реформи през преходни и заключителни разпоредби е изключително порочен подход, заяви днес в предаването „Преди всички“ Десислава Николова от Института за пазарна икономика относно планираните промени в здравната система. Тя смята, че скритата цел на това е да се избегне обществената консултация:

„Да не се прави оценка на въздействие на тези промени и съответно да не се прави очакваната обществена консултация за такъв тип мащабни промени – изключително вредна практика“.

За здравеопазването в алтернативния бюджет на ИПИ, който ще бъде представен днес, пациентът се поставя в центъра на системата. Предлага се също повече избор в осигурителните системи, добави тя.

Десислава Николова обясни какво показва техния вариант на бюджет: „Всяка година показваме, че е възможно да се направи бюджет с ниски данъци и реформи, като в същото време се запазва една разумна фискална политика и не се залагат дефицити. Това е общото между всички алтернативни бюджети, които сме представили досега. Показваме, че дефицитната политика, която се води в момента и която противоречи като цяло на общата икономическа конюнктура, е неразумна. Би могло да имаме бюджети, които залагат излишъци, които работят антициклично – именно това се препоръчва от ЕК – когато очакваш висок икономически растеж, да залагаш излишък. Показваме също, че е възможно да имаме бюджет, в който не се раздуват до такава степен разходите, защото това е един от основните пороци на бюджетите“.

По думите ѝ ако се вземат увеличените разходи за 2018 г. и към тях се добавят очакваните увеличени разходи за 2019 г., това означава, че за 2 години имаме раздуване на разходите с около 10 млрд. лв. Според нея това е изключително рискова стратегия и политика от гледна точка на очакванията за забавяне на икономическия растеж в България през следващата година.

Международните наблюдатели прогнозират по-лоши икономически условия за догодина в Европа, подчерта икономистът и добави:

„На този фон Министерство на финансите очаква ускоряване на българския икономически растеж и инфлацията, което противоречи на консенсуса сред анализаторите в световен план и поставя пред бюджета на България сериозен риск от неизпълнение“.

В алтернативния бюджет ние залагаме излишък, защото в лоши години той служи като буфер, подчерта Николова и обясни, че ако наистина догодина има сериозно забавяне, каквото се очаква, този излишък ще поеме удара от влошаващите се условия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени