Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабиан Мюлер: За мен е важно да доближа хората до музиката ми

Снимка: Ани Петрова

Симфоничният оркестър на БНР ще разкрие вълнуващи музикални светове в концертната си програма утре от 19.30 часа в зала „България“. Под палката на главния диригент Марк Кадин ще прозвучат произведения на Александър Райчев, Роберт Шуман и Антонин Дворжак. Концертът ще започне с произведение на един от ярките представители на съвременната българска музика. Радиосимфониците ще изпълнят обичаната от публиката „Академична увертюра“ от Александър Райчев.

Германският пианист Фабиан Мюлер ще изпълни класическия шедьовър Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Мюлер каза: „Трябва да има баланс между вълнението преди концерта и самата музика, която изпълнявам. Тук срещам много приятни хора и това допринася за атмосферата“.

Мюлер вече е имал репетиция с радиосимфониците. „Всеки оркестър може да свири силно, но не всеки може да свири тихо. Личи си добрият музикант, когато може да свири тихо. Това беше нашият случай“, каза той.

За него музиката винаги е било нещо, което се прави заедно, а не е солово изпълнение.

„Най-много обичам концертите, когато усещам, че публиката се радва и е възторжена от музиката. Това мисля, че и в България е така. За първи път ще свиря в България и много се радвам“.

За Мюлер е важно да доближи хората до музиката си. Той посочи, че за него е удоволствие да работи с деца.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна