Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Симеон Ананиев: Трябва да се гради модерна железница

Снимка: БГНЕС
"Трябва да се тръгне наново и да се гради нова железница. Може би ще бъде по-евтино от система с остаряла материална и морална база. Има качествени кадри, но всичко трябва да се направи по различен начин. Не може да искаш същите обеми и същата организация, като преди 20 години, но можеш да имаш модерни влакове, в район до 50 километра. Трябва да се направи железница, отговаряща на сегашните условия". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Симеон Ананиев, преподавател във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" и представител на Българската асоциация на железопътните превозвачи. Той коментира оставките на ръководството на БДЖ.

Проф. Ананиев вижда причините за състоянието на БДЖ в цялостното управление:

"Управлението на БДЖ е непрофесионално. Навсякъде по света мениджърството е много скъпа дейност. Назначават се хора, които преди това не са се занимавали с транспорт. Конкурсът за железниците в Германия и Франция е публичен. В България няма такова нещо".

Според проф. Ананиев има елементарни показатели, които могат да се видят: "Например, оперативни приходи и разходи. Когато изкарваш един лев, а харчиш пет, няма начин да е добре". 

На въпрос дали е опасно да се пътува с железниците проф. Ананиев отговори:

"От косвената информация за контрола и състоянието на вагоните и локомотивите си мисля, че е опасно и затова е бавно, 30 процента от влаковете закъсняват".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна