Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирен протест срещу промени в Закона за вероизповеданията

Снимка: архив

На митинг молитва и молитвено шествие пред сградата на Народното събрание се събраха участници в мирен протест заради приетия на първо четене проект за промени в Закона за вероизповеданията. Акцията е организирана от християнската общност на протестантско-евангелските вярващи и църкви в София.

На мирния протест се събраха няколко десетки души. Според тях приетите на първо четене поправки в закона за вероизповеданията са противоконституционни и ограничаващи свободата на словото и изразяване на убежденията. Участниците  в митинга молитва заявиха:

"И всеки протестант се чувства по някакъв начин застрашен, че не може свободно да изповядва религията си и възгледите си. Протестантството вече е от 501 години. Самият Мартин Лутер, знаете историята, и в момента цялото това протестантство се чувства застрашено, че няма да може свободно да изповядва своите убеждения, които не са от вчера".

"Очакваме законопроектът да отпадне на второ четене в парламента, защото ограничава свободата на евангелските църкви и изискването за диплома за проповедника е малко или много в разрез с концепцията за християнството. Самото протестантство е презумпция, споделяне на вестта за Христос, което не непременно се очаква да бъде от човек, който е дипломиран".

Пастор Тони Еленков, пълномощник на националния алианс "Обединени божии църкви", обяви на  митинга и още едно опасение във връзка с промените в закона.

"Духовни училища, средни и висши могат да бъдат отваряни само от вероизповедания, които имат членска маса не по-малко от един процент от населението в България. Това е открита дискриминация срещу малките традиционни вероизповедания в България".

Протестиращите ще направят и молитвено шествие по централни софийски улици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна