Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционният съвет реши България да не се присъединява към пакта на ООН за миграцията

Застраховката "Гражданска отговорност" няма да се увеличава драстично, остава данъкът върху старите автомобили

Цените на горивата ще бъдат обсъдени на среща с петролната и газова асоциация

| обновено на 12.11.18 в 12:47
Министър Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Правителството не подкрепя присъединяване на страната ни към Глобалния пакт за миграцията на ООН. Решението беше взето на заседание на Коалиционния съвет на управляващите. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви:

"Това, което имаме като решение днес на коалиционен съвет, парламентарните групи, участвайки в този дебат и позицията, която ще има българското правителство, е да не се присъединим към Глобалния пакт за миграцията на ООН, водени от решение, което смятаме, че е правилно към настоящия момент, съдейки поведението и позициите, които се заемат от други отговорни фактори в държавата".

Евродепутатът Ангел Джамбазки определи документа като "опасен" за България. В сряда в Народното събрание ще се проведе дискусия с парламентарните групи за пакта за миграция на ООН.

"Този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес и днешното решение е изключително добро за България. Ще се постараем за дебата в сряда да подготвим двете групи - групата на ГЕРБ и на ОП, с всички аргументи, които сме извадили, превели, с текстовете, които нас ни притесняват, и текстовете, които всъщност са заплаха за българския интерес", каза Джамбазки. 

За данъците върху старите коли министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че увеличението ще бъде с до 1 лева на месец, което според него не е сериозен икономически удар върху семействата. 

Управляващите коментираха протестите в страната, цените на горивата и застраховката "Гражданска отговорност" и заявиха, че никой не говори за увеличение с до 1000 лева на застраховката.

Данъкът за стари автомобили ще остане въпреки протестите, подчерта Горанов след заседание на Коалиционния съвет на управляващите. По-старите автомобили, които замърсяват въздуха повече, ще заплащат по-високи данъци. Финансовият министър е категоричен, че цена от 1000 лева за "Гражданска отговорност" е спекулация:

"60 или 80 стотинки на месец, или две кутии цигари за цялата година, не са това, което може да промени драстично склонността към покупка на по-стари автомобили от страна на българските граждани. Дебат за 1000 лева "Гражданска отговорност" няма и такива цени на пазарна "Гражданска отговорност" в момента в България няма. Действително, автомобилите, които нямат екологична категория и които замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, което в зависимост от възрастта на автомобила може да достигне 6-10 лева увеличение. Което, макар да не е пренебрежима сума е, по наши оценки малко, на фона на целите, които сме си поставили във връзка с чистотата на атмосферния въздух". 

"Цената на горивата не се формира от правителството или от коалиционния съвет. Това са пазарни принципи", добави финансовият министър:

"Нашите очаквания и така е заложено в бюджетна прогноза на правителството е цените на суровия петрол да се успокоят на нивата, на които са в момента, дори леки намаления в следващите месеци, затова инфлацията се прогнозира да забави темповете си в следващата година". 

Предстои среща с петролната и газова асоциация, на която ще бъдат дискутирани цените на горивата. 

Цветан Цветанов уточни, че правителството не формира цените на горивата:

"В държавата има институции, които осъществяват необходимия контрол и дават съответните разрешения. Знаете, че формирането на цената за горивата не е функция на правителството. Формирането на цената на горивата е функция на КЕВР. И КЕВР е избрана от българския парламент, за да може да бъде равно отдалечена както от законодателната, така също и от изпълнителната власт. Даже и КЕВР, както каза Влади, не е отговорна за цената, а това са пазарните принципи", коментира Цветанов.

Цветан Цветанов коментира, че във вчерашния ден на протести, е имало доста провокации и в не малко от случаите се е слял сблъсък между протестиращите на пътя и тези, които са били блокирани, но:

"Демокрацията е всеки да може да изразява своето мнение и недейте да очаквате държавата да е тази, която да ограничава изразяването на мнението на българските граждани и не мога да говоря за спиране, а говорим за политики, които правим и информираност на българските граждани. Българските граждани са тези, които преценяват дали ще протестират, или не".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени