Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Опит за летене" на Радичков отново е на сцената на Народния театър


"Опит за летене" на Йордан Радичков отново е на сцената на Народния театър – премиерите са утре и в сряда. Режисьор на постановката е Стоян Радев. В предаването "12+3" той обясни защо се е захванал с пиесата:

"Аз съм гледал като ученик постановката на Младен Киселов. Нямам много ясен спомен за постановъчните му решения, но именно вдъхновението е нещо, което остана в мен и аз съм мечтал да я направя тази постановка. Да, трудно е, да, амбициозна задача е, но пък с много любов, с много вяра, както самият даскал Киро казва: "Нека гребем със сърце и вяра", казва той на полетелите  с него негови съселяни. Не сме се плашили толкова от съпоставки, по-скоро искахме да се случи този текст отново и не сме се тревожили, че някой може да прави сравнение помежду ни.

Текстът има много измерения, многолик е и ние сме се опитали да не оставим такива глухи линии. Някак си да съживим всичко, до което се докосваме и все пак за нас беше важно, сега, в наши дни, когато отново летенето е заплашено, когато отново започват да се издигат стени, да се затварят граници, да прозвучи един глас, който да застане на обратната страна. "


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна