Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно льо Мер: Търговският спор между САЩ и Китай може да ескалира до нова Студена война

Бруно Льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите Бруно льо Мер предупреди в петък, че търговският спор между Вашингтон и Пекин заплашва да се превърне в нова Студена война, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки на конференция в Париж за бъдещето на Световната търговска организация (СТО), Льо Мер заяви, че евентуална ескалация на търговската война не е от полза за никоя страна по света. Той посочи, че СТО трябва да работи за решаването на своята "консенсусна парализа" относно процеса на вземане на решения, за да може да прилага международните търговски правила.

Асошиейтед прес напомня, че по-рано тази седмица търговският комисар на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом беше във Вашингтон за търговски преговори, след които обаче тя заяви, че на срещата не е било постигнато споразумение. Малмстрьом отново потвърди, че Брюксел и Вашингтон трябва да работят заедно по въпроси от общ интерес като кражбата на интелектуална собственост и киберсигурността, като напомни, че тези проблеми трябва да бъдат решени многостранно. Тя също така потвърди важността на новите правила и реформи на Световната търговска организация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна