Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 задържани на протестите срещу климатичните промени в Лондон

| обновено на 18.11.18 в 01:03
Протестиращ в Лондон имитира охраняващите го полицаи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

85 души бяха арестувани след като хиляди демонстранти окупираха пет моста над река Темза в централен Лондон, за да изразят тяхната загриженост по повод на климатичните промени и „престъпното бездействие“ на властите. 

 Демонстрантите, сред които цели семейства и пенсионери, започнаха протеста още в 10 часа сутринта в съботния ден. Час по-късно транспортните комуникации през реката бяха напълно блокирани в резултат на един от най-големите мирни актове на гражданско неподчинение във Великобританя от десетилетия насам. 

Полицията обаче арестува десетки хора на основание на закона за затрудняване на движението и създадените проблеми при прекосяването на реката от коли на Бърза помощ. След като приключи блокирането на мостовете демонстрантите се събраха пред парламента. 

Протестът е част от кампания за масово гражданско неподчинени, организирана от нова групировка, наричаща се Extinction Rebellion, която иска да принуди правителството да третира като криза проблемите с климата и изчезването на растителни и животински видове. Около 50 ареста бяха извършени в Лондон през семицата след различни акции, проведени от същата организация. 

Предполага се, че в последния протест са участвали межсу 6 и 8 хиляди души. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени